Ce este boala lupus?

Lupus eritematos sistemic sau boala lupus este o afecțiune autoimună, care este cauzată de faptul că sistemul imunitar atacă țesuturile și organele sănătoase. Inflamația cauzată de lupus poate afecta mai multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile și pielea, precum și organele interne precum rinichii, creierul, inima și plămânii. De asemenea, lupus este o boală cronică, ceea ce înseamnă că simptomele acestuia au manifestare pe termen lung.

Lupusul poate fi dificil de diagnosticat, întrucât simptomele acestuia sunt asemănătoare altor afecțiuni, cum ar fi artrita și diabetul. Cel mai comun semn al bolii lupus este o erupție cutanată pe față care se aseamănă cu aripile unui fluture, întinse pe ambii obraji. Această manifestare apare în multe, dar nu în toate cazurile de lupus sistemic.

Unii oameni au o predispoziție genetică la apariția bolii lupus, care poate fi declanșată de infecții, de lumina soarelui sau chiar de unele medicamente. Deși nu există un remediu pentru lupus, există tratamente care pot ține sub control simptomele acestei afecțiuni.

Care sunt simptomele bolii lupus?

Nu există două cazuri de lupus la fel. Simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta lent, pot fi moderate sau severe și pot fi temporare sau permanente. La majoritatea persoanelor, boala lupus se manifestă în episoade, numite erupții, când simptomele se înrăutățesc pentru o perioadă, apoi se ameliorează sau dispar în următoarea perioadă.

Întrucât afectează mai multe părți ale corpului, acesta poate provoca o mulțime de simptome diferite.

Cele mai frecvente simptome includ:

✅Senzație de oboseală persistentă, chiar dacă ai dormit suficient;

✅Febră;

✅Dureri articulare, rigiditate și umflături la nivelul articulațiilor;

✅Erupție cutanată asemănătoare unor aripi de fluture, care acoperă obrajii și nasul sau erupții ale pielii apărute în altă zonă a corpului;

✅Semne pe piele care apar sau se agravează odată cu expunerea la soare;

✅Degetele își modifică culoarea, devin albe sau albastre când sunt expuse la frig sau în perioadele stresant;

✅Ochi uscați;

✅Dureri de cap, pierderi de memorie și stare de confuzie;

✅Sensibilitate la lumina soarelui:

✅Durere toracică atunci când respiri profund;

✅Pierderea părului;

✅Răni în gură sau în nas;

Este recomandat să consulți medicul dacă experimentezi o erupție inexplicabilă, febră, durere persistentă sau oboseală cronică.

Care sunt cauzele lupusului?

Inflamația apare, de obicei, atunci când sistemul imunitar luptă împotriva unei infecții. Acest mecanism de apărare ne protejează organsimul împotriva bacteriilor și microbilor care ne pun în pericol sănătatea. Lupusul face însă ca sistemul imunitar să atace țesuturile sănătoase, provocând inflamație în mai multe părți ale corpului.

Cel mai probabil, lupusul apare dintr-o combinație de factori genetici și factori de mediu. Cercetătorii au identificat peste 50 de gene asociate cu lupusul. Se pare că în cazul persoanele cu o predispoziție moștenită de la un membru al familiei, simptomele lupusului pot apărea atunci când intră în contact cu factori de mediu declanșatori. Cu toate acestea, cauzele exacte ale acestei afecțiuni sunt necunoscute în majoritatea cazurilor.

Unii factori declanșatori includ:

⚠️Lumina soarelui. Razele ultraviolete pot provoca leziuni ale pielii afectate de lupus sau pot declanșa un răspuns intern la persoanele susceptibile.

⚠️Infecțiile. Acestea pot iniția boala lupus sau pot provoca o recidivă a acesteia la unele persoane.

⚠️Unele medicamente. Lupusul poate fi declanșat de anumite tipuri de medicamente, cum ar fi cele anticonvulsive, antibioticele sau medicamentele pentru tensiune arterială. Simptomele persoanelor care suferă de lupus indus de medicamente se ameliorează, de obicei, odată cu întreruperea tratamentului declanșator. În unele cazuri rare, simptomele pot continua chiar și după oprirea medicamentului.

De reținut este că boala lupus nu este contagioasă.

Cine se poate îmbolnăvi de lupus?

Oricine poate dezvolta boala lupus. Dar anumite persoane prezintă un risc mai mare, în funcție de:

Sex. Lupusul este mai frecvent la femei decât la bărbați. 9 din 10 persoane diagnosticate cu lupus sunt femei aflate la vârstă fertilă. O posibilă explicație a incidenței mari în rândul femeilor este că lupusul se poate dezvolta ca răspuns la anumiți hormoni, cum ar fi estrogenul, un hormon feminin.

Vârsta. Deși lupusul eritematos sistemic se poate manifesta la orice vârstă, cel mai adesea afectează persoanele între 15 și 45 de ani.

Rasă. Lupusul este de două până la trei ori mai răspândit în rândul femeilor de culoare. De asemenea, este frecvent în rândul afro-americanilor, hispanicilor și asiaticilor americani.

Ce tipuri de lupus există?

Când oamenii vorbesc despre lupus, aceștia se referă, de obicei, la lupus sistemic. Dar există 4 tipuri diferite de lupus:

Lupus eritematos sistemic (LES) – reprezintă aproximativ 70% din toate cazurile de lupus, fiind cea mai frecventă formă; acesta afectează articulațiile și organele interne, cum ar fi rinichii și inima.

Lupus cutanat – o formă de lupus care afectează doar pielea.

Lupus indus de medicamente – simptomele acestuia sunt similare cu cele ale lupusul sistemic; cu toate acestea, manifestările dispar, de obicei, atunci când medicamentele sunt întrerupte.

Lupus neonatal – este o afecțiune rară, în care anticorpii mamei bolnave afectează fătul. La naștere, bebelușul poate avea o erupție pe piele, probleme cu ficatul sau un număr scăzut de globule roșii în sânge, dar aceste simptome dispar, de obicei, complet după șase luni, fără efecte durabile.

Complicații ale bolii lupus

Inflamația cauzată de lupus poate afecta mai multe zone ale corpului, inclusiv:

Rinichii. Lupusul poate provoca leziuni renale severe, insuficiența renală fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul persoanelor care suferă de lupus sistemic.

Creierul și sistemul nervos central. Lupusul se poate manifesta prin dureri de cap, modificări comportamentale, probleme de vedere, amețeli, și chiar accidente vasculare sau convulsii. Multe persoane care suferă de boala lupus au probleme de memorie și pot avea dificultăți în exprimare.

Sângele și vasele de sânge. Lupusul poate provoca anemie (un număr reduse de globule roșii sănătoase) și prezintă un risc crescut de tulburări de coagulare. De asemenea, poate determina inflamația vaselor sanguine.

Plămânii. Lupusul crește riscul inflamației mucoasei cavității toracice și din acest motiv, poți resimți durere toracică atunci când respiri profund.

Inima. Boala lupus poate determina inflamația mușchilor inimii, a arterelor sau a membranei cardiace, astfel că riscul de atac de cord și boli cardiovasculare este crescut.

Infecții. Persoanele cu lupus eritematos sistemic sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor, întrucât boala slăbește sistemul imunitar.

Cum poate fi tratat lupusul?

Din păcate, nu s-a descoperit încă un tratament care să vindece complet boala. Tratamentul bolii lupus se concentrează mai degrabă pe ameliorarea simptomelor cronice.

65% din pacienții cu lupus menționează durerea cronică ca fiind simptomul cel mai greu de suportat.

Din fericire, există suplimente naturale care reușesc să ameliorează durerea cronică și să calmeze inflamația asociată lupusului. Suplimentele de la Natura Studio sunt o soluție sigură de utilizat pe termen lung, întrucât nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

Colostrum este o sursă naturală de antioxidanți și anticorpi care intervin direct în mecanismul inflamației cronice asociate bolii lupus. Colostrul bovin din compoziția suplimentului Colostrum reglează răspunsul imun al organismului și îmbunătățește funcțiile afectate de boală. În plus, Colostrum are cea mai mare concentrație de colostru bovin de origine controlată, fiind prelevat de la fermele bovine certificate BIO din Germania.

Nu în ultimul rând, este produsul cu cea mai mare concentrație de anticorpi - imunoglobulinici de tip IgG, de circa 35% per fiecare comprimat în parte, cu toate cele patru imunoglobuline cheie: IgG, IgM, igA si IgA secretor, plus proteine, aminoacizi, vitamine si minerale.

Formula Renartho Forte are la bază proprietățile antiinflamatoare și analgezice dovedite ale extractului de Boswellia Serrata și smirnă, calmând rapid simptomele bolii lupus, în special durerile articulare, inflamația de la nivelul mâinilor și picioarelor, umflarea țesuturilor bolnave și rigiditatea articulațiilor.

Mierea Renarthro este un analgezic 100% natural, cel puțin la fel de eficient precum un antiinflamator, dar fără efecte secundare pe termen lung, a cărei eficiență în calmarea durerii cronice este asigurată de combinația de tămâie, smirnă, colostru și miere polifloră pură.

Nu lăsa simptomele lupusului să te împiedice să te bucuri de viață! Când vrei să scapi de durerea cronică și să reduci inflamația din organism fără efecte secundare, ai nevoie de suplimentele naturale cu eficiență dovedită. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, află mai multe de la specialiștii noștri.Sună-ne la ☎️031.005.1375 sau scrie-ne pe office@naturastudio.ro!