Tămâia și mirul sau smirna sunt printre cele mai vechi suplimente naturale cunoscute și folosite de om de la început, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. Inclusiv în România, tămâia și smirna au fost integrate în cultura țării, fiind nelipsite din tradițiile și obiceiurile bisericești, datorită proprietăților de purificare precum și pentru mirosurile specifice, foarte intense și plăcute. Citește mai multe despre aceste două leacuri pentru trup și suflet, în ghidul oferit de către specialiștii în naturopatie de la Natura Studio!


CUMPARA PRODUSE RENARTHRO PE BAZA DE TAMAIE SI MIR

Ce este tămâia și care sunt beneficiile ei pentru sănătate?

Tămâia este rășina unei specii de arbori din genul Boswellia. Mai exact, extractul de tămâie indiană utilizat în majoritatea suplimentelor alimentare este obținut din Boswellia Serrata. Totuși, există mai multe specii de Boswellia care produc tămâie, caracteristicile acesteia variând în funcție de locul și clima în care s-a dezvoltat arborele. De regulă, arborele din care este extrasă tămâia crește în vecinătatea apelor și în zonele stâncoase din India, China, Etiopia, Egipt și Somalia.

Tămâia de calitate superioară este obținută din ultima recoltă din sezon, picăturile de rășină extrase având o culoare crem-bej deschisă, aproape transparentă.

În China, tămâia este folosită de mii de ani pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea cronică (LINK ARTICOL DURERE CRONICĂ) cauzată de boli inflamatorii sau tumori, precum și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. De asemenea, în medicina ayurvedică, tămâia este considerată un remediu excelent împotriva artritei, fiind utilizată în suplimente alimentare destinate pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă sau de alte afecțiuni degenerative asociate cu inflamația și durerea cronică.

Mențiuni referitoare la tămâie au fost descoperite în cele mai vechi arhive medicale, una dintre ele fiind o listă de 877 de prescripții medicale din Egiptul Antic care datează din sec. al XVI-lea î.Hr. În acest papirus, numit Eber, tămâia este menționată ca tratament pentru infecțiile în gât și crizele de astm. Tot în cultura Egiptului Antic, tămâia era folosită în ritualurile de mumificare, fiind supra-numită “transpirația zeilor”.

În Antichitate, tămâia era considerată echivalentul aurului, fiind una dintre cele mai prețioase și râvnite mărfuri. Oamenii bogați din acea vreme se bucurau zilnic de parfumul ei aromat, care nu doar că le dădea o stare de bine, dar avea și proprietatea de a dezinfecta locuințele.

Beneficiile tămâii pentru sănătate au fost recunoscute chiar și de cele mai importante personalități din medicină. De exemplu, Hipocrate, considerat părintele-medicinei, utiliza tămâia pentru dezinfectarea și curățarea rănilor de la nivelul pielii, pentru vindecarea afecțiunilor respiratorii precum și ca remediu pentru indigestie.

Datorită proprietăților de purificare și a parfumului deosebit, cu miros pătrunzător, tămâia este folosită și în prezent în ritualurile religioase ortodoxe, romano-catolice și în ceremoniile musulmane.

Diverse cercetări științifice au demonstrat că ingredientele active ale tămâii, cum ar fi acizii boswellici, au un puternic efect antiinflamator asupra organismului.

În prezent, terapiile de primă linie pentru tratarea artritei reumatoide se concentrează pe ameliorarea inflamației, durerii și încetinirea deteriorării articulațiilor prin utilizarea glucocorticoizilor, medicamentelor antireumatice și antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Totuși, efectul benefic al acestor medicamente este limitat pe termen lung din cauza efectelor secundare pe care le pot provoca pacienților, cum ar fi:

⚠️Pot afecta în mod direct integritatea funcțională și structura ficatului, crescând riscul de a dezvolta afecțiuni hepatice precum hepatita subacută și acută, steatoza hepatică sau granulomatoză;

⚠️Tulburări de coagulare a sângelui;

⚠️Boli gastro-intestinale – colită ulcerativă, boala Crohn, ulcer duodenal sau ulcer gastric;

⚠️Cresc riscul de atac de cord (infarct miocardic);

⚠️Sindromul Cushing, ale cărui simptome includ slăbirea și epuizarea musculară;

⚠️Cresc riscul apariției diabetului zaharat.

Spre deosebire de aceste medicamente, extractul de tămâie poate fi administrat pe termen lung fără a produce efecte adverse, cu scopul de a reduce inflamația articulațiilor, ameliorând astfel simptomele artritei reumatoide și a reumatismului cronic degenerativ (spondiloză, artroze). Practic, tămâia este un analgezic natural.

Tămâia folosită atât intern, ca supliment alimentar, cât și extern, ca gel sau cremă de masaj, contribuie la încetinirea până la stoparea procesului de degradare a țesutului articular și cartilaginos, îmbunătățind mobilitatea și crescând rezistența la efort, fără a mai resimți durere de oase, de articulații, de mușchi sau alte dureri reumatice.

Acizii boswellici din compoziția tămâii ar putea avea, conform unor studii recente, proprietăți antitumorale, luptând împotriva celulelor canceroase. Spre deosebire de tratamentul cu citostatice de sinteză, acidul boswellic distruge doar celulele maligne, fără a afecta celulele sănătoase, tâmâia fiind astfel deosebit de eficientă în tratamentul cancerului mamar, ovarian, rectal, bucal, hepatic, pulmonar, etc.

Proprietățile antiinflamatorii ale extractului de Boswellia Serrata au un efect benefic și asupra persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, prin reducerea inflamației gastrointestinale și protejarea intestinului și a tractului digestiv.

De asemenea, tămâia este utilă și în tratamentul astmului bronșic, mai multe cercetări științifice demonstrând că acizii boswellici ameliorează inflamația de la nivelul căilor respiratorii și inhibă secreția de citokine, markeri responsabili cu declanșarea inflamației cronice. Astfel, tămâia reușește să scadă frecvența și durata crizelor de astm și să îmbunătățească funcțiile sistemului respirator.

Studii recente efectuate pe animale au demonstrat că tămâia poate fi un instrument util în eforturile medicilor de a trata boala Parkinson. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, tămâia reușește să protejeze sistemul nervos și să îmbunătățească funcția motorie.

În plus, este clinic dovedit faptul că tămâia protejează ficatul de toxicitatea medicamentelor, a alcoolului și a aditivilor alimentari sintetici, precum și de stres și oboseală cronică. Extractul de Boswellia Serrata împiedică fibrozarea ficatului în hepatita cronică evolutivă și stopează evoluția acestuia spre ciroză.

Ce este mirul sau smirna și care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

Mirul este o rășină aromatică extrasă din tulpina unui arbore spinos numit Commiphora, originar din Etiopia, Africa și Zona Peninsulei Arabice. Cunoscut și sub denumirea de smirnă, mirul a fost unul dintre darurile pe care Magii i le-au oferit lui Isus la nașterea sa în Nazaret, alături de tămâie.

Mirul sau smirna are numeroase proprietăți terapeutice, motiv pentru care a fost utilizat pe scară largă în India, China, Roma și Grecia pentru tratamentul durerii cronice și a bolilor inflamatorii, cum ar fi:

✅afecțiuni ale stomacului;

✅infecții ale pielii;

✅dismenoree (dureri abdominale în timpul menstruației);

✅durere și sensibilitate articulară, musculară, toracică.

În medicina tradițională chineză, mirul este folosit pentru tratamentul traumatismelor, fracturilor, artritei și bolilor de sânge. De asemenea, mirul a fost utilizat în medicina ayurvedică datorită efectelor sale terapeutice împotriva bolilor inflamatorii, a bolilor de inimă, a bolilor ginecologice și în tratamentul obezității.

Până să se descopere morfina, smirna a fost utilizată frecvent ca analgezic pentru curățarea și vindecarea rănilor cutanate de mai bine de 2000 de ani. Studii farmacologice au arătat, de asemenea, că mirul are și ale proprietăți terapeutice, fiind un puternic antiinflamator, anestezic și antimicrobian.

În prezent, smirna este unul dintre ingredientele-vedetă în multe produse de igienă orală, fiind aprobat ca aromatizant pentru ape de gură și paste de dinți, datorită capacității acesteia de a ucide bacteriile și microbii. De asemenea, conform unor studii de laborator, smirna poate ajuta la vindecarea gingivitei și a inflamației cauzate de placa bacteriană dentară.

Pe lângă efectele analgezice și antiinflamatorii, mirul este o sursă naturală de antioxidanți, contribuind la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi, responsabili deseori de apariția unor boli cronice, precum ateroscleroza, artrita reumatoidă, boli reumatice inflamatorii sau diabet zaharat

Tămâia și mirul sunt adesea utilizate împreună pentru a obține un efect sinergic al proprietăților acestora, cu scopul de a calma rapid durerea cronică și, în special, pentru a trata bolile inflamatorii, cum ar fi: artrita reumatoidă, osteoartrita, artroza, spondilita anchilozantă și reumatismul.

Mai mult decât atât, nu se vorbește suficient despre efectele minunate pe care tămâia și smirna le au în cazul acneei, vergeturilor, a pielii uscate de pe față, corp și scalp, a stopării tendinței de a face mătreață.

Formula Renarthro sub formă de capsule, gel, miere sau ulei combină aceste 2 ingrediente naturale minunate cu lactoferina, mai exact colostrul bovin, pentru a obține eliminarea rapidă a durerii. Doar 1 linguriță de miere Renarthro pe zi este suficientă pentru a ameliora semnificativ inclusiv durerile persistente, cronice, pentru care medicamentele analgezice obișnuite nu mai dau randament.

Cum peste jumătate din populația activă se confruntă cu diverse boli ale sistemului osos și alte afecțiuni musculare care provoacă disconfort, dureri și neplăceri, este esențială găsirea unor soluții alternative pentru antiinflamatoarele clasice care se pot administra o perioadă de timp limitată. Nu întâmplător, există sute de studii clinice în derulare care urmăresc efectele unor remedii naturale vechi de mii de ani, cum sunt tămâia și mirul, pe care știința le-a ocolit până acum.

Când îți dorești să profiți la maxim de efectele terapeutice ale tămâii și smirnei, ai nevoie de formula completă Renarthro! Cu ajutorul mierii curative Renarthro, Renarthro capsule și Ice-Gel sau ulei pentru masaj, te vei bucura de o viață fără durere, având libertate de mișcare, chiar și în zilele înnorate, când articulațiile sunt sensibile!

Află mai multe detalii despre cum te pot ajuta tămâia și mirul din formula  Renarthro și cum îți poți îmbunătăți viața discutând cu unul dintre specialiștii Natura Studio la ☎️031.005.1375!

Surse studii clinice:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556964/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471661/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6005567/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828217/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963062/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664784/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5366763/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544398/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7671425/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7229515/