Dacă cel puțin o dată în viață, durerea de spate, de mijloc, durerea de oase, migrenele sau durerile dentare ți-au stricat planurile, este momentul să afli cum poți combate mai rapid și mai eficient durerea, fără efecte nocive asupra sănătății!
Mulți utilizează medicamente analgezice pentru a-și ameliora durerile, fără a lua în seamă posibilele reacții adverse ale acestora pe termen lung. Iată de ce specialiștii Natura Studio ți-au pregătit un ghid complet ceea ce trebuie să știi despre analgezice: cum acționează acestea, ce efecte adverse pot avea și ce alternative naturale există pentru controlul durerii.
Ce sunt analgezicele?
Analgezicele sunt substanțe medicamentoase administrate pentru calmarea și tratarea durerii. Analgezicele pot acționa local, la nivelul durerii, sau asupra sistemului nervos.
Acestea pot fi administrate pe cale orală sub formă de tablete sau capsule, prin injectare sau sub formă de supozitoare. Unele analgezice sunt disponibile și sub formă de creme, unguente sau plasturi.
Diferite tipuri de analgezice sunt prescrise pentru ameliorarea durerilor de spate, durerilor musculare, nevralgiilor și migrenelor, durerilor dentare, durerilor articulare, crampelor menstruale, durerilor post-operatorii, dar și pentru reducerea inflamației.
Cum acționează diferitele tipuri de analgezice?
Analgezicele nenarcotice și neopioide sunt acele analgezice care nu provoacă dependență fizică sau psihologică și au efect doar asupra percepției durerii, calmând-o fără a afecta alte simțuri. Unele dintre acestea sunt recomandate pentru ameliorarea durerii ușoare până la moderate în timp ce altele sunt calmante puternice indicate în cazul durerilor acute sau cronice.
Algocalminul este considerat ca fiind cel mai puternic analgezic din această clasă. Printre alte analgezice neopioide putem aminti:
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cele mai cunoscute fiind: ibuprofenul, diclofenacul și naproxenul. Acestea au, pe lângă efectul antialgic (reduc durerea), și efect antiinflamator (reduc inflamația).
Aspirina este considerată și ea un antiinflamator nesteroidian. Cu toate acestea, este prescrisă în doze mici, în principal pentru a preveni coagularea sângelui – de exemplu, în cazul persoanelor care au suferit în trecut un atac de cord.
Antiinflamatoarele nesteroidiene acționează blocând efectul enximelor COX. Aceste enzime stimulează producția unor substanțe chimice numite prostaglandine, unele dintre acestea fiind responsabile de producerea durerii și inflamației localizate la nivelul rănilor sau a altor leziuni. Reducând producția de prostglandine, antiinflamatoarele nesteroidiene ameliorează atât durerea, cât și inflamația.
Analgezicele antipiretice sunt responsabile în general cu reducerea febrei, cel mai cunoscut medicament din această clasă fiind paracetamolul. Paracetamolul este considerat un analgezic eficient în blocarea enzimelor COX din creier și măduva spinării (sistemul nervos central), fiind utilizat pentru a trata durerea și pentru a scădea febra. Cu toate acestea, se pare că paracetamolul nu are efect asupra inflamației din organism.
Analgezicele morfinomimetice numite și opioide sunt o altă clasă de analgezice care inhibă durerea prin activarea unor receptori specifici de la nivelul sistemului nervos central, al intestinului și al altor părți ale corpului, pentru a crește toleranța la durere. Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene și de paracetamol, opioidele pot induce dependență, de aceea trebuie administrate cu atenție, doar la recomandarea medicului specialist.
Un exemplu de opioid slab este codeina, utilizată pentru tratarea răcelii și tusei și ca analgezic în combinație cu alte medicamente analgezice neopioide (de exemplu, combinată cu paracetamolul sau ibuprofenul). Printre opioidele puternice se numără: morfina, oxicodona, petidina și tramadolul, administrate de obicei pacienților spitalizați.
Analgezicele adjuvante sunt acele medicamente utilizate în principal pentru tratarea altor afecțiuni, dar care au și proprietatea de a ameliora durerea. De exemplu, unele antidepresive și medicamente antiepileptice sunt utilizate pentru a trata durerea neuropatică (o durere cauzată de o disfuncție sau o leziune a sistemului nervos).
Cum și când sunt prescrise analgezicele?
Analgezicele sunt medicamente administrate pentru tratarea durerii. Există un număr mare de analgezice disponibile în farmacii sub diferite nume de mărci. Pentru majoritatea celor care se confruntă cu durerea, le este prescrisă analgezice doar pentru câteva zile sau cel mult câteva săptămâni, însă unele persoane au nevoie de un tratament pentru durere pe o perioadă mai lungă de timp.
Întrucât fiecare analgezic acționează diferit, este nevoie ca mai întâi să se determine tipul de durere de care suferă pacientul. Astfel, analgezicele sunt prescrise de medic în funcție de mai mulți factori:
✅Tipul de durere – sursa și cauza acesteia
✅Gradul de intensitate al durerii
✅Persistența și evoluția durerii
✅Alte probleme de sănătate/ afecțiuni asociate pe care le are pacientul
✅Vârsta pacientului
✅Posibilele efecte secundare ale medicamentelor
De exemplu, paracetamolul este prescris în mod normal atunci când durerea este ușoară și nu există inflamație în organism.
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt, de obicei, prescrise persoanelor care suferă de durere asociată inflamației – de exemplu, în cazul durerilor articulare cauzate de artrită sau dureri musculare.
Opioidele slabe sunt prescrise pentru durerile severe, cronice, atunci când paracetamolul și/sau ibuprofenul nu au dat rezultate. Opioidele mai puternice sunt utilizate pentru a trata durerea severă cauzată de afecțiunile oncologice, durerile acute post-operatorii sau durerea cauzată de o vătămare gravă.
Medicamentele antiinflamatorii utilizate sub formă de cremă (analgezice topice) sunt folosite pentru tratarea durerii de la nivelul țesuturilor moi și a mușchilor.
Care sunt efectele adverse ale analgezicelor?
Deși antiinflamatoarele nesteroidiene tratează eficient durerea și inflamația, administrate pe termen lung, aceste analgezice au o serie efecte secundare. De aceea, analgezicele trebuie luate doar la nevoie, pe o perioadă limitată – câteva zile (de exemplu, pentru durerile dentare) sau maxim câteva săptămâni (de exemplu, după o întindere de ligament).
AINS precum ibuprofenul sau diclofenacul nu trebuie administrate pe stomacul gol pentru că pot irita mucoasa stomacului și pot provoca sângerări stomacale. De asemenea, analgezicele nu sunt potrivite pentru toată lumea. De exemplu, AINS sunt contraindicate persoanelor care au sau au avut ulcer stomacal.
Alte reacții adverse grave ale analgezicelor includ:
⚠️Erupții cutanate
⚠️Insuficiență renală
⚠️Retenție hidrosalină
⚠️Tulburări gastro-duodenale – iritația mucoasei gastrice, creșterea riscului de ulcer peptic
⚠️Pot induce sau agrava astmul bronșic
⚠️Probleme cardiovasculare – pot crește tensiunea arterială
Cele mai frecvente reacții adverse ale opioidelor includ: senzație de rău (greață și vărsături), în special la începutul tratamentului, constipație și senzație de gură uscată. De asemenea, pot provoca somnolență și confuzie.
Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie a analizat mai atent efectul analgezicelor asupra afecțiunilor dureroase, precum durerea lombară și sciatică, evidențiind unele dintre efectele secundare ale medicamentelor pentru durere, inclusiv dependența de analgezice puternice.
Iată de ce analgezicele trebuie administrate pentru cel mai scurt timp posibil, în doza cea mai mică considerată eficientă pentru controlul durerii.
Cu toate acestea, unii oameni suferă de afecțiuni dureroase, precum artrita reumatoidă, osteoartrită sau dureri cronice de spate, care necesită controlul durerii pe termen lung. Ce soluții există pentru aceștia?
Analgezice sau tratamente anti-durere naturale
Mierea Renarthro, analgezic natural fără reacții adverse
Atunci când îți dorești să scapi rapid de durere, fără să te confrunți cu efectele adverse ale administrării pe termen lung a analgezicelor, ai nevoie de mierea Renartho!
Încă de la începuturile omenirii, mierea este folosită ca remediu naturist împotriva durerii și inflamației datorită numeroaselor sale proprietăți pentru sănătate.
Mierea curativă Renarthro este îmbogățită cu extract de smirnă (mir), tămâie (boswellia serrata) și colostru, trei antiinflamatoare naturale, cu efect direct asupra sistemului imunitar! Combinația dintre mierea pură de albine și extractul de smirnă și tămâie asigură un răspuns puternic împotriva durerilor musculare și articulare, stimulând imunitatea organismului și contribuind la regenerarea celulelor.
Mierea Renarthro are un puternic efect analgezic, fiind eficientă pentru calmarea durerilor acute cauzate de inflamația localizată la nivelul oaselor, spatelui, coloanei, genunchilor și picioarelor.
Datorită proprietăților sale analgezice și antiinflamatoare, mierea Renarthro s-a dovedit a fi eficientă în tratamentul multor boli degenerative, printre care: poliartrita reumatoidă, osteoartrita, osteoporoza, afecțiuni ale coloanei vertebrale, gonartroza etc.
Astfel, o singură linguriță de miere Renarthro administrată zilnic ameliorează durerile de genunchi, de spate, durerile de oase apărute o dată cu vremea instabilă și orice alt disconfort muscular în numai 5 zile de administrare!
Renarthro capsule, analgezic și antiinflamator 100% natural
Formula Renarthro sub formă de capsule are un puternic efect anti-inflamator și analgezic, reduce durerile musculare și articulare, elimină durerile reumatice, fiind mai mult decât eficient în caz de dureri de oase, dureri de spate, dureri de coloană, dureri cervicale, dureri de picioare, dureri de genunchi șamd.
Cele peste 180 000 de pachete Reanrthro vândute în ultimii 7 ani și faptul că 70% dintre cei care au încercat Renarthro îl comandă și a doua oară reprezintă încă un motiv să încerci și tu Renarthro. Ești sportiv amator și te doare spatele sau te dor genunchii? Suferi de dureri articulare? Ai încercat până acum orice analgezic pentru migrenă și nimic nu pare să funcționeze? Încearcă Reanrthro sub formă de capsule, miere sau sub forma de unguent Ice Gel! Nu uita de pachetele promoționale și ofertele noastre! Tu cum te mai simți astăzi?