În prezent, durerile de spate sunt aproape la fel de frecvente ca guturaiul. Dacă în majoritatea cazurilor, durerea de spate este temporară, ce poți face atunci când durerile cervicale, toracice sau lombare nu trec și se încăpățânează să revină și să te deranjeze din nou și din nou? Durerile de spate se pot trata și se pot gestiona mult mai bine dacă știi care sunt cauzele, cum le poți preveni și ce trebuie să faci în cazul în care te doare. Nu tot ce se spune e adevărat, așadar este important să te informezi corect înainte de a investi bani în soluții care nu dau nici un rezultat!

Ce este durerea de spate?

Cel puțin o dată în viață, fiecare persoană experimentează un episod de durere de spate. Durerea de spate este în sine un simptom, nu o afecțiune. Totuși, aceasta poate fi asociată anumitor boli ale sistemului musculo-scheletic.

Spatele este alcătuit dintr-o structură complexă de oase, articulații, mușchi, tendoane și ligamente care susțin stabilitatea și mobilitatea întregului organism. Coloana vertebrală este principalul suport structural al corpului. Această structură osoasă puternică te ajută să te menții suficient de stabil pentru a sta în poziție verticală și suficient de flexibil pentru a te mișca.

O coloană vertebrală sănătoasă are formă de S atunci când este privită din lateral. Aceasta este formată din 24 de oase numite vertebre. Acestea sunt legate între ele prin articulații așezate între vertebre, numite discuri intervertebrale. Prin suprapunerea vertebrelor, se formează un canal care protejează măduva spinării, numit canal spinal, acesta fiind o parte importantă a sistemului nervos central. Măduva spinării contribuie la comunicarea dintre creier și sistemul nervos periferic și controlează activitățile reflexe simple, inclusiv receptorii pentru durere.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, structurile coloanei vertebrale, ligamentele și articulațiile spatelui încep să se uzeze, să se degradeze, fapt ce duce la scăderea mobilității, rigiditate și apariția durerilor de spate.

Ce tipuri de durere de spate există?

În funcție de localizare, se pot identifica trei tipuri de durere de spate:

Durere cervicală (în zona gâtului) asociată cu durere de umeri sau de brațe,

Durere toracică (la nivelul pieptului).

Durerea din partea superioară a spatelui poate ascunde o afecțiune cardiacă sau inflamația discurilor intervertebrale sau poate fi cauzată de leziuni ale ligamentelor și musculaturii.

  • Durere lombară sau sacrală (în zona inferioară a spatelui)

Durerea din partea inferioară a spatelui este asociată deseori cu      degradarea discurilor intervertebrale, cu presiunea exercitată asupra unor nervi care pornesc din măduva spinării și cu unele boli care afectează organele interne abdominale și pelvine.

Cel mai des afectată de dureri de spate este zona lombară, întrucât aceasta susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului.

Un episod de durere de spate poate fi mai scurt sau mai lung, uneori necesitând tratament pentru a elimina cauza declanșatoare. De asemenea, durerile de spate afectează mai frecvent femeile, decât bărbații, ca urmare a fluxului hormonal feminin.

Durerile de spate acute apar brusc, cel mai frecvent ca urmare a unui traumatism, cum ar fi o căzătură sau în urma unei mișcări bruște, efectuată în mod forțat.

Durerea de spate cronică persistă mai mult de 3 luni și poate fi un simptom al unei afecțiuni, motiv pentru care necesită investigații medicale de specialitate.

Care sunt cauzele durerilor de spate?

Principalele cauze ale durerilor de spate sunt:

Poziția incorectă pe scaun, la birou;

Statul îndelungat în picioare;

Ridicarea unor obiecte grele;

Mișcările repetitive care suprasolicită grupele de mușchi din zona spatelui;

Șofatul pentru perioade lungi de timp;

Dormitul pe o saltea neadecvată;

Încordarea unor ligamente sau mușchi;

Spasmele musculare;

Tensiunea musculară;

Deteriorarea discurilor intervertebrale;

Întinderile, fracturile și torsiunile;

Efortul fizic intens;

Afecțiuni care produc tasarea nervilor de la nivelul măduvei spinării;

Hernia de disc sau ruptura unui disc intervertebral;

Schimbările hormonale și creșterea în greutate din timpul unei sarcini sunt un factor de stres pentru coloana vertebrală a unei femei, ceea ce poate produce dureri de spate;

Pietrele la rinichi pot cauza și ele dureri de spate, în zona lombară;

Pneumoniile și tuberculoza sunt asociate frecvent cu durerile de spate;

Afecțiuni care modifică curbura anatomică normală a coloanei vertebrale – scolioza, cifoza, lordoza;

Fragilitatea osoasă și a vertebrelor poate duce la fracturi de compresie dureroase;

Osteoartrita poate afecta vertebrele de la nivelul coloanei vertebrale, provocând uzura cartilajelor dintre ele;

Artrita reumatoidă poate provoca durere la nivelul articulațiilor șoldului, care se extinde spre zona inferioară a spatelui, zona lombară;

Fibromialgia produce dureri musculare resimțite în tot corpul, inclusiv în zona spatelui;

Stenoza spinală produce îngustarea spațiului din jurul măduvei spinării, îngreunând funcția nervilor.

Având în vedere toate aceste cauze posibile, este important să știi ce factori de risc ar trebui evitați pentru a preveni durerile de spate. Printre aceștia se pot aminti:

⚠️Sedentarismul

⚠️Obezitatea – kilogramele în plus cresc presiunea exercitată asupra articulațiilor coloanei vertebrale

⚠️Exercițiile fizice intense, realizate incorect

⚠️Dezechilibrele hormonale

⚠️Profesiile care implică manevrarea obiectelor grele sau care necesită statul îndelungat în picioare

Care sunt simptomele durerii de spate?

Simptomele durerii de spate acute pot include:

Durere persistentă sau rigiditate de-a lungul coloanei vertebrale

Durere localizată la nivelul gâtului, toracelui sau în zona lombară, mai ales după ridicarea unor obiecte grele sau după efectuarea unor activități extenuante

Durere toracică – poate fi un semn al unui atac de cord sau al altor afecțiuni care pun viața în pericol

Durere ”de mijloc”, mai ales după perioade mai lungi de stat în picioare

Durere lombară care se extinde spre fese și picior

Incapacitatea de a sta în poziție verticală dreaptă fără a resimți durere sau spasme musculare

Senzație de amorțeală și durere localizată în alte zone ale corpului – durere de umeri, de brațe, migrene

Dureri de spate care îți semnalizează că trebuie să mergi la medic

De obicei, durerea de spate acută se ameliorează în scurt timp prin odihnă și menajarea zonei dureroase. Totuși, când se produc accidentări, loviri, căzături sau alte traumatisme care declanșează dureri de spate, este necesară prezentarea la medicul specialist pentru investigații imagistice. Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât durerea de spate este însoțită și de alte simptome printre care senzație de amorțeală sau durere la nivelul picioarelor.

Când durerea de spate se cronicizează, ar putea apărea și alte simptome care impun necesitatea unui consult medical de specialitate. Aceste simptome includ:

⚠️Umflătură sau inflamație în zona spatelui

⚠️Durere persistentă

⚠️Incontinență urinară sau fecală

⚠️Senzație de furnicături și amorțeală în zona feselor, coapselor, organelor genitale

⚠️Senzație de slăbiciune a picioarelor

⚠️Lipsă de control asupra mâinilor

⚠️Deficiențe locomotorii ale brațelor și picioarelor

Cum se pot ameliora sau elimina durerile de spate?

Chiar dacă te doare spatele și ai impresia că nimic nu funcționează, trebuie să știi că există speranță! Sunt o mulțime de metode terapeutice disponibile care ameliorează durerile de spate. Chiar și când zona dureroasă este sensibilă, este contraindicat repausul total la pat, întrucât limitarea mișcării poate înrăutăți simptomele. De aceea, sunt recomandate activitățile fizice ușoare, atât cât durerea este tolerabilă.

Mersul pe jos, exercițiile de tip pilates, înotul și yoga sunt activități plăcute, la îndemâna oricui, care nu doar că vor ameliora senzațiile dureroase, dar vor oferi și o stare de bine generală.

De asemenea, prevenția joacă un rol important în evitarea neplăcerilor cauzate de durerile de spate. În general, un stil de viață sănătos previne problemele musculare și osteoarticulare care pot provoca dureri de spate. Aceasta presupune printre altele menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, evitarea sedentarismului și activitate fizică, pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

În plus, trebuie evitat statul pe scaun ore în șir și trebuie corectată poziția corporală atât în timpul mersului, cât și stând așezat. Și nu în ultimul rând, o saltea potrivită, care să asigure o poziție optimă în timpul somnului, urmărind curburile anatomice ale coloanei vertebrale, poate preveni și ameliora durerile de spate.

Ce suplimente naturale funcționează în cazul durerilor de spate?

Din dorința de a scăpa cât mai repede de durerile de spate supărătoare, majoritatea apelează la medicamente anti-durere, precum antiinflamatoarele nesteroidiene (de exemplu, ibuprofenul). Totuși, administrate pe termen lung, acestea pot avea o serie de reacții adverse, incluzând afecțiuni stomacale și leziuni gastrointestinale și deseori, nu mai dau randament.

Antiinflamatoarele puternice sunt prescrise doar de către medic și doar pentru o anumită perioadă de timp. Deseori, la mai puțin de o lună de la finalizarea tratamentului, durerile de spate reapar. Ce este de făcut?

În primul rând, trebuie determinată cauza exactă printr-un control medical. Apoi, pentru durerea de spate cronică, dar și pentru durerile de spate acute, este nevoie de o abordare completă și introducerea unor terapii complementare, bazate pe antiinflamatoare și analgezice naturale puternice, împreună cu masaj, kinetoterapie și/sau fizioterapie.

Piața suplimentelor alimentare din România este supraaglomerată de remedii naturiste fără studii clinice, fără efecte demonstrate în medii controlate de către cercetători. Cum știi ce să alegi?

Indiferent de cauza durerilor de spate ai nevoie de antiinflamatoare și analgezice eficiente, care să nu îți afecteze sănătatea. Studiile au evidențiat că modul cel mai bun de a gestiona afecțiunile inflamatorii este de a viza atât durerea, cât și inflamația.

Tămâia sau Boswellia echilibrează mediatorii chimici care provoacă inflamația, ceea ce o transformă într-un puternic agent natural antiinflamator. Mai mult, acționează ca un inhibitor COX-2, adică este un calmant al durerii, fără să aibă consecințe negative asupra tractului gastric. Boswellia a fost folosită de secole datorită proprietăților sale antiinflamatoare și analgezice, care, pe lângă multe alte beneficii ale acestui remediu natural, au fost dovedite științific.

Pe lângă ameliorarea durerilor cronice de spate, reducerea senzației de rigiditate și ameliorarea inflamației, acizii dintr-un extract de calitate de Boswellia Serrata limitează procesul de sinteză a leucotrienelor, care sunt molecule grase ce ajută la dezvoltarea inflamației. Acizii boswellici sunt capabili și să protejeze țesutul deteriorat de infiltrarea celulelor inflamatorii, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin și blocând în primul rând reacțiile chimice care duc la inflamație.

Formula Renarthro are la bază extractul de Boswellia Serrata și mir sau smirnă, îmbogățite cu lactoferină. Studiile farmacologice au arătat că smirna are multiple efecte benefice asupra sănătății, inclusiv puternice proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Pe lângă acțiunea sinergică între tămâie și mir, formula Renarthro este singura care folosește colostrul bovin!

Colostrul are proprietăți analgezice deosebite datorită conținutului său bogat în lactoferină, factori de creștere și anticorpi care întăresc sistemul imunitar și luptă împotriva inflamației asociată durerilor cronice de spate. Astfel, colostrul bovin este un calmant natural eficient care reface și stabilizează masa osoasă, mușchii și cartilajele dureroase și reduce disconfortul și rigiditatea resimțite la nivelul coloanei vertebrale.

Renarthro sub formă de miere, capsule, gel sau ulei pentru masaj acționează rapid, este eficient și dă rezultate pe termen lung. Peste 80% dintre clienții care îl încearcă mai cumpără un produs Renarthro și a doua oară!

În lupta cu durerile de spate, și gelul cu venin de viperă este eficient deoarece accelerează regenerarea mușchilor tensionați după efort fizic intens și eliberează tensiunea musculară, calmând rapid durerile de spate lombare și cervicale.

Când vrei să afli și alte detalii despre modul în care acționează aceste suplimente alimentare naturale asupra durerilor de spate, poți discuta cu unul dintre specialiștii noștri la ☎️031.005.1375 sau ne poți scrie pe office@naturatsudio.ro!