Termenii "reumatism" și “artrită” sunt deseori utilizați pentru a descrie o varietate de simptome, cum ar fi durerea articulară și inflamația. Însă sunt reumatismul și artrita denumiri ale aceleiași afecțiuni? Există vreo diferență între reumatism și artrită? Află răspunsurile de care ai nevoie de la specialiștii Natura Studio!

Reumatism sau artrită - care este termenul corect?

Adevărul este că nu există nicio diferență majoră între reumatism și artrită. Cea mai semnificativă deosebire este faptul că termenul de reumatism nu mai este utilizat de experții din domeniul medical, totuși este încă utilizat în limbajul comun.

Artrita înseamnă literalmente inflamație articulară, însă termenul este utilizat pentru a descrie simptomele mai multor afecțiuni musculo-scheletice, referindu-se la peste 100 de boli diferite. În schimb, reumatismul este un termen informal, folosit „în popor”, care se referă mai degrabă la durerea articulară decât la o afecțiune anume.

Într-un dicționar de medicină, se spunea despre reumatism că este ,,un termen medical învechit, care nu mai are un sens definit.” Totuși, cuvinte similare cu reumatismul sunt încă utilizate de medicii din domeniu, de exemplu, termenul reumatoidă sau reumatologie. Medicii specializați în diagnosticarea și tratarea bolilor care afectează articulațiile și țesuturile conjunctive se numesc reumatologi.

Deși prima imagine care ne vine în minte când ne gândim la artrită este un adult înaintat în vârstă, artrita poate afecta persoane de orice vârstă. De fapt, mai bine de jumătate din persoanele diagnosticate cu artrită au sub 65 de ani.

Artrita în sens general se caracterizează prin durere cronică cauzată de inflamație. Inflamația asociată artritei reumatoide poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv:

⚠️Infecții – artrita septică

⚠️Răspunsul autoimun al organismului – artrita reumatoidă

⚠️Acumulări de lichid – guta (cantități prea mari de acid uric în țesuturi)

⚠️Boli degenerativeosteoartrita

Inflamația poate fi uneori idiopatică, adică poate apărea fără o cauză anume.

De asemenea, unii pot dezvolta boli articulare în urma altor afecțiuni preexistente, de exemplu: boala Lyme, boala celiacă, lupus sau psoriazis.

Printre simptomele generale asociate bolilor articulare mai putem aminti:

Slăbiciune musculară

Mobilitate limitată a articulațiilor

Rigiditate articulară, durere și sensibilitate

Există mai multe tipuri de artrită, osteoartrita și artrita reumatoidă fiind cele mai răspândite.

De fapt, când folosesc cuvântul artrită, unii oameni se referă de fapt la osteoartrită sau artroză, iar când spun reumatism, descriu simptomele artritei reumatoide.Simptomele artritei reumatoide și ale osteoartritei sunt deseori asemănătoare, însă cele două sunt afecțiuni diferite, care bineînțeles necesită tratamente diferite.

Ce este artrita reumatoidă?

Artrita reumatoidă este una dintre cele mai întâlnite forme de boală articulară. Este un tip de afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că organismul percepe propriile țesuturi ca fiind străine corpului și luptă împotriva lor.

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar nu mai reușește să recunoască țesuturile osoase și articulare ca fiind proprii corpului și le atacă, producând simptome precum: durere cronică, senzație de oboseală, umflarea articulațiilor, aspect inflamat. În stadii avansate, artrita reumatoidă poate produce modificări ale formei și structurii generale a articulației, afectând atât cartilajul, cât și osul.

Artrita reumatoidă afectează frecvent persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și este de trei ori mai răspândită la femei decât la bărbați. Numai în America, peste 50 de milioane de oameni suferă de artrită, dintre aceștia, peste 300.000 fiind copii.

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita sau artroza este una dintre cele mai vechi boli reumatice. Aceasta este o afecțiune cronică degenerativă a articulațiilor, cauzată de degradarea în timp a cartilajului articular. De obicei, simptomele se dezvoltă treptat și includ: durere articulară, rigiditate, durere care se intensifică după efort fizic sau la finalul zilei.

Cartilajele protejează îmbinările osoase ale articulațiilor, împiedicând frecarea “os pe os” în momentul mișcării. Cartilajul este un țesut foarte rezistent la frecare, dar cu o capacitate de regenerare redusă. În osteoartrită, cartilajele articulare sunt deteriorate și se pierd, ceea ce face ca oasele să se ciocnească în mod dureros. De multe ori, osteoartrita  se manifestă prin mers șchiopătat, mobilitate redusă și umflarea articulației afectate.

Pe lângă vârsta înaintată, una dintre cauzele osteoartritei ar putea fi suprasolicitarea unei articulații, ceea ce se numește osteoartrită primară. În alte cazuri, osteoartrita ar putea fi un efect secundar al unei afecțiuni medicale, precum obezitatea, caz în care este denumită osteoartrită secundară.

Pentru persoanele cu simptome ușoare de osteoartrită sunt recomandate unele modificări în stilul de viață, care vor ajuta la gestionarea simptomelor. De exemplu, obezitatea este un factor de risc major în cazul osteoartritei la genunchi. Iată de ce menținerea unei greutăți sănătoase poate preveni o astfel de afecțiune articulară.

De asemenea, sporturile și meseriile care prezintă un risc crescut de accidentare și suprasolicită articulațiile sunt de evitat pentru persoanele predispuse la osteoartrită. Pentru a menține însă un stil de viață activ, sunt recomandate mersul pe jos, înotul și exercițiile fizice cu impact redus până la moderat.

Artrita reumatoidă versus Osteoartrita

Osteoartrita și artrita reumatoidă sunt două afecțiuni diferite.

Osteoartrita este cauzată de degradarea și uzura articulațiilor, în timp ce artrita reumatoidă este cauzată de răspunsul imun exagerat al sistemului imunitar.Există, de asemenea, diferențe în modul de manifestare a bolii de la individ la individ. Iată câteva deosebiri între osteoartrită și artrită reumatoidă:

✅Artrita reumatoidă afectează de obicei articulațiile mai mici, cum ar fi încheieturile mâinilor și primele două rânduri de articulații.

✅Osteoartrita, pe de altă parte, afectează mai mult articulațiile de la capetele degetelor și de la baza degetului mare.

✅Artrita reumatoidă tinde să fie simetrică, adică dacă genunchiul stâng este afectat, este afectat și genunchiul drept. Osteoartrita nu este neapărat simetrică.

✅Osteoartrita nu provoacă artrită reumatoidă, dar artrita reumatoidă poate duce în timp la osteoartrită secundară prin deteriorarea articulațiilor.

✅Atât simptomele osteoartritei, cât și ale artritei reumatoide, sunt mai grav resimțite în prima parte a zilei, dimineața. În cazul osteoartritei, aceste simptome durează aproximativ 20 de minute, iar în artrita reumatoidă pot depăși 45 de minute.

Este posibil să ai atât osteoartrită, cât și artrită reumatoidă. De exemplu, o persoană ar putea avea artrită reumatoidă la genunchi și osteoartrită la nivelul oaselor coloanei vertebrale.

Ce remedii naturale există pentru osteoartrită și artrită reumatoidă?

Tămâia (Boswellia Serrata) este unul dintre cele mai eficiente calmante pentru durerea cronică asociată afecțiunilor articulare, inclusiv pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei și artritei reumatoide. Datorită proprietăților antiinflamatoare și analgezice, tămâia susține buna funcționare a sistemului musculo-scheletic, fiind un remediu natural folosit de mii de ani pentru bolile reumatice.

Smirna, cunoscută și ca mir, este un aliat puternic în lupta împotriva deteriorării cartilajelor, principala cauză a osteoartritei. De asemenea, smirna reușește să amelioreze durerea articulară și să inhibe inflamația cronică în artrita reumatoidă. Administrată local, sub formă de unguent, smirna calmează rapid durerea și umflăturile și previne dezvoltarea bolilor articulare, precum artrita reumatoidă și osteoartrita.

Combinația de extract de tămâie și smirnă garantează absența durerilor reumatice și a disconfortului muscular.

Colostrul bovin este un alt remediu natural pentru ameliorarea simptomelor artritei reumatoide și osteoartritei. Fiind bogat în lactoferină, o substanță implicată direct în răspunsul autoimun al sistemului imunitar, colostrul bovin reușește să prevină dezvoltarea artritei reumatoide. De asemenea, reface și stabilizează masa osoasă afectată de boli articulare, precum osteoartrita, regenerând țesutul articular, chiar și în caz de accidentări.

Datorită proprietăților sale terapeutice, colostrul bovin este utilizat frecvent pentru a reduce rigiditatea și disconfortul articular, precum și inflamația cronică a articulațiilor afectate de boli reumatice. Astfel, colostrul bovin susține sănătatea articulațiilor, a oaselor, a mușchilor și a ligamentelor, fiind utilizat chiar și de sportivii de performanță pentru a-și întări musculatura.

În cazul oricărei afecțiuni reumatice sau articulare, este indicată formula Renarthro, care combină sinergic cele trei ingrediente naturale puternic antiinflamatoare și anti-durere! În funcție de cauzele afecțiunilor articulare, formular Renarthro se poate suplimenta cu Colostrum, mai ales când se declanșează și un răspuns auto-imun ale organismului!

Ești încă indecis cu privire la care dintre aceste suplimente naturale ți se potrivește cel mai bine? Unul dintre specialiștii noștri îți poate oferi mai multe detalii la ☎️031.005.1375 sau pe office@naturastudio.ro!