Cum există mii de informații contradictorii online despre ce este reumatismul, cum se tratează, dacă se poate trata sau dacă doar se poate ține sub control, ce dietă alimentară este benefică, despre relația dintre reumatism și alcool și multe altele, specialiștii Natura Studio au creat un mini-ghid explicativ despre reumatism, pentru a te putea informa din surse corecte despre afecțiunile reumatice și tot ce ține de cauzele, simptomele și sfaturile valide privind tratamentul acestora.

Ce este reumatismul

Reumatismul se referă la mai multe afecțiuni dureroase care afectează articulațiile, oasele, cartilajul, tendoanele, ligamentele și mușchii.

Bolile reumatice, numite și afecțiuni inflamatorii musculo-scheletice, se caracterizează prin durere, prin diminuarea funcției în una sau mai multe zone ale sistemului locomotor și prin reducerea amplitudinii mișcărilor. Unele boli reumatice prezintă și simptome de inflamație, precum: umflături, roșeață și senzație de arsură în zonele afectate. De asemenea, bolile reumatice pot afecta și organele interne precum inima, plămânii, rinichii sau ochii.

Unii oameni folosesc termenul de artrită pentru a se referi la toate bolile reumatice. Însă, artrita, care înseamnă literalmente inflamația articulațiilor, este doar o parte a bolilor reumatice. Artrita în sens restrâns implică dureri articulare, rigiditate articulară, inflamație locală și leziuni articulare.

Termenul de reumatism nu se referă la o singură afecțiune

Termenul de reumatism a fost folosit în contexte istorice atunci când se făcea referire la oricare boală din vasta gamă de afecțiuni inflamatorii articulare. De fapt, bolile reumatice cuprind peste 200 de afecțiuni diferite, de la diverse tipuri de artrită, la osteoporoză și boli sistemice ale țesutului conjunctiv.

Unele țări folosesc termenul de reumatism pentru a descrie sindromul fibromialgiei, o tulburare care implică dureri musculo-scheletice resimțite în tot corpul, adesea însoțite de tulburări de somn, de memorie, oboseală și schimbări de dispoziție.

În general, reumatismul poate avea două forme de manifestare:

  • Boli reumatice articulare, care afectează articulațiile, printre care se numără artrita reumatoidă, lupusul, guta, spondilita, etc.
  • Boli reumatice non-articulare, care afectează țesuturile moi și mușchii.

Iată doar câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni reumatice:

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, fiind cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator. Aceasta se caracterizează prin umflături dureroase, rigiditate, oboseală și poate duce chiar la deformarea articulațiilor. În unele cazuri, artrita reumatoidă poate afecta și organele interne, cum ar fi inima sau plămânii.

Osteoartrita numită și boala articulară degenerativă este o boală care afectează cartilajul ce protejează și învelește articulațiile, acest lucru determinând simptome articulare dureroase la nivelul coloanei vertebrale, degetelor de la mâini și picioare, șoldului sau genunchilor.

Spondilita anchilozantă este o afecțiune inflamatorie cronică sistemică care afectează în principal coloana vertebrală și articulațiile dintre coloană și bazin. Caracterul sistemic al bolii este dat de faptul că poate afecta nu doar aparatul locomotor ci și pielea, ochii, plămânii, rinichii și inima.

Guta, cunoscută și ca ’’boala oamenilor bogați”, este o formă dureroasă de reumatism cauzată de cantitățile prea mari de acid uric acumulate în țesuturi și în sânge. Această afecțiune este asociată de obicei obezității și exceselor din dieta alimentară a unei persoane (exces de alcool, de carne, de fructe de mare, etc.) și se manifestă prin mâncărime, febră locală, edem și dureri nocturne intense.

Boala Lupus sau Lupus eritematos sistemic este o afecțiune cronică autoimună cauzată de faptul că sistemul imunitar nu reușește să mai diferențieze țesuturile proprii de cele străine și luptă împotriva propriilor țesuturi. Lupusul se manifestă în general prin inflamația cronică a articulațiilor, febră și senzație de oboseală.

Cine poate fi afectat de reumatism

Bolile reumatice sunt printre cele mai răspândite boli din lume. La nivel mondial, bolile reumatice afectează mai multe persoane decât orice altă categorie de boli. De fapt, aproape un sfert din populația globului suferă la un moment dat de o formă de reumatism, indiferent de vârstă.

În Europa aproape fiecare familie este afectată într-un fel sau altul de o boală reumatică, fiind estimat că peste 100 de milioane de europeni suferă de reumatism. Bolile reumatice afectează persoane de toate vârstele și ambele sexe, deși s-a observat că femeile sunt mai frecvent afectate de reumatism decât bărbații.

Conform unor estimări, femeile au de 2 până la 3 ori mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni reumatice precum artrita reumatoidă și de 10 ori mai multe șanse față de bărbați de a dezvolta lupus. De fapt, femeile din Europa reprezintă 60% din cazurile diagnosticate.

Bolile reumatice afectează nu doar adulții, ci și copii și adolescenții. Numai în America, aproape 300.000 de copii suferă de boli reumatice, dintre care cea mai frecventă este artrita idiopatică juvenilă sau artrita reumatoidă juvenilă. Estimările specialiștilor sugerează că 1 din 1000 de copii va dezvolta la un moment dat o boală reumatică.

Factori de risc care determină apariția reumatismului

⚠️Fumatul

⚠️Obezitatea contribuie la suprasolicitarea articulațiilor, iar țesutul adipos este un factor responsabil de declanșarea inflamațiilor

⚠️Predispoziția genetică și istoricul medical, în cazul rudelor de gradul I

⚠️Factori ocupaționali – anumite ocupații care implică suprasolicitarea articulațiilor și un risc crescut de accidentare

⚠️Înaintarea în vârstă – este factorul cel mai corelat cu majoritatea bolilor reumatice, mai mult de 80% din populația de peste 75 de ani fiind afectată de o formă sau alta de reumatism

Simptome asociate bolilor reumatice

S-ar putea să suferi de reumatism dacă prezinți unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

Dureri articulare persistente, severe;

Sensibilitate;

Inflamație indicată de umflarea articulațiilor, rigiditate în mișcare, roșeață și/sau senzație de căldură la nivel local;

Deformarea articulațiilor;

Reducerea amplitudinii și flexibilității articulațiilor;

Oboseală cronică, lipsă de energie, senzație de slăbiciune;

Scădere în greutate;

Stare subfebrilă.

Mituri și concepții greșite despre reumatism

Din păcate, miturile și concepțiile greșite în legătură cu reumatismul au la bază informații inexacte, care pot împiedica o persoană să gestioneze corespunzător boala. Iată câteva exemple:

⚠️MIT: Reumatismul este o boală a celor înaintați în vârstă.

✅ADEVĂR: Bolile reumatice pot apărea la orice vârstă.

⚠️MIT: Reumatismul este indus de un climat rece și umed.

✅ADEVĂR: Condițiile de mediu nu sunt nici cauza, nici nu reprezintă leacul pentru reumatism.

⚠️MIT: Reumatismul este cauzat de o dietă deficitară.

✅ADEVĂR: Există mult prea puține dovezi științifice care să confirme că anumite alimente pot cauza sau preveni reumatismul. Totuși, există unele boli reumatice, cum este guta, unde consumul anumitor tipuri de alimente sau băuturi poate cauza o criză de boală.

Cum îți poate afecta reumatismul viața

Povara economică a diverselor forme de reumatism apasă greu pe umerii pacienților. Doar în Europa, costurile cu diagnosticul și tratamentul bolilor reumatice sunt estimate la peste 200 de miliarde de euro pe an, fiind considerate printre cele mai ’’costisitoare” boli.

Mai mult decât atât, bolile reumatice au un impact semnificativ asupra calității vieții. Dacă o boală reumatică nu este tratată corespunzător, activitățile zilnice, precum mersul pe jos, urcatul scărilor sau gătitul, se transformă într-o adevărată povară.

Diferitele forme de reumatism pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra capacității de muncă. De fapt, bolile reumatice sunt principala cauză a concediilor medicale prelungite, cât și a pensionării anticipate, cauzând incapacitate de muncă chiar și printre persoane aflate încă la o vârstă adecvată pentru a rămâne în câmpul muncii. În plus, bolile reumatice netratate pot produce invaliditate și chiar deces, fiind una dintre cauzele reducerii speranței de viață.

Diagnosticul și tratamentul reumatismului

Un diagnostic corect al bolilor reumatice se poate face doar prin evaluarea istoricului medical, prin efectuarea de către medicul reumatolog a unei evaluări fizice, prin teste de laborator specifice și prin realizarea unor investigații imagistice.

Medicii reumatologii sunt instruiți în acest domeniu și tratează peste 100 de boli reumatice, majoritatea fiind boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul și guta.

Din păcate, nu există un medicament sau un tratament standard care să funcționeze la fel de eficient pentru toate persoanele care suferă de o formă de reumatism. Majoritatea opțiunilor de tratament se bazează mai mult pe gestionarea durerii și inflamației asociate reumatismului, decât pe eradicarea bolii în sine.

Medicamentele pentru afecțiunile reumatice joacă un rol esențial în controlul progresiei și simptomelor. Începerea tratamentului la scurt timp după diagnostic este cea mai bună metodă pentru a preveni instalarea disconfortului și a durerilor care au tendința să se cronicizeze.

Oamenii de știință au descoperit că administrarea de medicamente și suplimente naturale sunt adesea cele mai eficiente în combinație și nu administrate singular. Principalele tipuri de medicamente antireumatice sunt:

Medicamente antireumatice modificatoare de boală (MARMB)

Modificatori de răspuns biologic (un tip nou de MARMB)

Glucocorticoizi

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Analgezice (medicamente anti-durere)

Dacă în trecut, medicii alegeau o abordare conservatoare, pas cu pas, astăzi, medicii știu că o abordare agresivă este adesea mai eficientă și că va avea ca rezultat mai puține simptome supărătoare, o funcționare mai bună a organismului, mai puține leziuni articulare și scăderea invalidității. Scopul, dacă este posibil, este de a trece boala reumatică în remisie.

Mai mult decât atât, suplimentele alimentare antiinflamatorii și antireumatice sunt deseori prescrise în planul de tratament, mai ales că medicamentele împotriva durerii se pot lua o perioadă limitată de timp. Există inclusiv tratamente alternative, precum acupunctura și chiropractica, care pot ameliora simptomele bolilor reumatice.

Suplimente naturale pentru tratamentul reumatismului

Unul dintre cele mai eficiente și mai rapide suplimente naturale este formula Renarthro cu tămâie, smirnă și colostru bovin, deoarece:

✅Extractul de tămâie (Boswellia Serrata) este un antiinflamator și analgezic natural folosit de mii de ani pentru ameliorarea durerii cronice și a inflamației asociate bolilor reumatice. Datorită aciziilor boswellici și a terpenelor din componența sa, tămâia contribuie la sănătatea sistemului musculo-scheletic prin reducerea simptomelor artritei reumatoide, a osteoartritei și a altor boli reumatice.

✅Extractul de smirnă sau mir (Commiphora spp.) este utilizat încă din Antichitate ca remediu naturist pentru bolile inflamatorii ale articulațiilor. Datorită proprietăților antiinflamatorii, smirna reușește să inhibe acțiunea celor mai importante enzime implicate în degenerarea cartilajelor. De asemenea, mirul ameliorează umflăturile și calmează durerea cronică asociată bolilor reumatice.

Colostrul bovin conține proteină lactică care contribuie la stabilizarea și refacerea oaselor, îmbunătățind funcția motorie la persoanele care suferă de boli reumatice. De asemenea, factorii de creștere și anticorpii din colostrul bovin asigură recuperarea rapidă după accidentări, refăcând cartilajele și mușchii.

Efectul sinergic al celor trei ingrediente naturale din formula Renarthro asigură calmarea durerilor și inflamației cronice asociate afecțiunilor articulare. Și nu o spunem doar noi. În cei peste 7 ani am vândut peste 180 000 de pachete Renarthro, și avem peste 100 000 de clienți mulțumiți! Rata de retur este sub 1%, iar peste 80% dintre cei care iau Renarthro, mai cumpără cel puțin și a doua oară un produs Renrathro!

Bucură-te de proprietățile terapeutice pentru durerile reumatice ale tămâii, smirnei și colostrului bovin cu Renarhro capsule, mierea curativă Renarthro sau Renarthro Ice Gel și Renrathro Oil.

Veninul de viperă este un alt remediu natural care contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de bolile reumatice, fiind cunoscut pentru proprietățile sale analgezice, adică anti-durere, când este aplicat pe zonele care dor.

Datorită tripeptidelor din compoziția sa, veninul de viperă calmează instantaneu durerile reumatice, eliberează tensiunea de la nivelul mușchilor încordați și stimulează circulația sângelui prin țesuturile afectate de durere.

Când ai nevoie de o soluție rapidă și eficientă pentru a calma umflăturile și durerile articulare, de oase, de spate, durerile de coloană, cervicale, de genunchi sau orice alt tip de durere reumatică, ai nevoie de crema și gelul cu venin de viperă! Ușor de aplicat și cu un efect revigorant, gelul și crema cu venin de viperă ameliorează rapid durerile provocate de afecțiunile reumatice.

Nu știi încă care dintre remediile de mai sus ți se potrivește? Suntem aici pentru tine! Discută cu unul dintre specialiștii noștri, apelând: ☎️031.005.1375!