Sistemul imunitar este protectorul organismului, cel care te apără împotriva infecțiilor, a bolilor și a altor factori externi dăunători, care îți pun în pericol sănătatea și starea de bine. Mai întâi, acesta identifică bacteriile nocive, virușii, paraziții și microbi care se ascund în corp, apoi trimite armata de celule albe din sânge pentru a lupta împotriva intrușilor.

Iată 6 lucruri surprinzătoare pe care, cu siguranță, nu le știai despre sistemul imunitar.

#1 Există oameni care se nasc fără sistem imunitar

Un film din 1976, numit „Bubble Boy” sau „Băiatul din bula de plastic”, înfățișează o persoană cu un sistem imunitar deficitar, care trebuie să-și trăiască viața într-un mediu complet steril, deoarece corpul său este incapabil să lupte împotriva infecțiilor. Filmul este inspirat din povestea reală a lui David Vetter, un băiețel din Texas care a trăit timp de 12 ani într-un balon din plastic din cauza unei boli rare, numite imunodeficiență severă combinată. 

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este un sindrom rar cauzat de mutații genetice, care afectează nou-născuții, sistemul lor imunitar fiind incapabil să-și îndeplinească rolul de apărare împotriva infecțiilor. În absența funcțiilor imune, organismul acestor copii se află în imposibilitatea de a se proteja de unele patologii care în mod normal sunt perfect tratabile, cum ar fi diareea, otita sau pneumonia.

Acest sindrom reprezintă o urgență pediatrică și poate fi tratat doar prin transplant de celule stem. În caz contrar, bebelușii care se nasc fără sistem imunitar mor în primii doi ani de viață din cauza infecțiilor severe. Estimările arată că 1 din 100.000 de bebeluși se naște cu imunodeficiență severă combinată.

#2 Simptomele bolilor sunt de cele mai multe ori rezultatul faptului că sistemul imunitar își face treaba

Auzi adesea că bacteriile și virușii sunt cauza simptomelor unor boli, dar acest lucru este tehnic vorbind, incorect. Simptomele unei afecțiuni apar deoarece sistemul imunitar reacționează și luptă împotriva microorganismelor care îți amenință sănătatea.

În acest sens, se poate da ca exemplu banala răceală. Sistemul tău imunitar intră în acțiune atunci când rinovirusul invadează celulele în tractul respirator superior. Substanțele chimice ale sistemului imunitar numite histamine dilată vasele de sânge și le cresc permeabilitatea, permițând proteinelor și globulelor albe din sânge să ajungă la țesuturile infectate. Cu toate acestea, inflamația vaselor de sânge din cavitatea nazală provoacă congestie nazală. În plus, din cauza producției crescute de mucus declanșată de histamine, îți curge constant nasul.

#3 Sistemul imunitar are de suferit din cauza lipsei somnului

Un sistem imunitar sănătos și puternic este vital pentru a preveni răcelile, gripa și alte afecțiuni.

Cercetările din ultimele decenii au demonstrat că privarea de somn afectează capacitatea sistemului imunitar de a combate bolile, prin scăderea proliferării celulelor T, celule implicate direct în răspunsul imun al organismului. Chiar și o singură noapte fără orele necesare de somn poate afecta sistemul imunitar prin reducerea numărului de celule care luptă împotriva factorilor nocivi.

De asemenea, există studii care arată că vaccinurile au o eficiență mai scăzută în cazul persoanelor care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, în comparație cu persoanele care se odihnesc corespunzător. Simplu spus, lipsa somnului determină scăderea imunități.

#4 Bolile autoimune afectează în principal femeile

O boală autoimună este o tulburare a sistemului imunitar, care devine hiperactiv și atacă propriile țesuturi sănătoase ale corpului ca și cum  acestea ar fi bolnave. Printre cele mai frecvente boli autoimune se numără artrita reumatoidă, psoriazisul și lupus eritematos sistemic

Bolile autoimune afectează în mod diferit bărbații și femeile. Femeile sunt, în general, mai des diagnosticate cu afecțiuni autoimune. De exemplu, numai în America, 78% din persoanele care suferă de boli autoimune sunt femei.

Cercetătorii oferă câteva explicații pentru acest fenomen. Principalele cauze pentru care femeile sunt mai afectate decât bărbații sunt

Diferențele de gen din anticorpi. Spre deosebire de bărbați, femeile au sisteme imunitare mai sensibile și mai active.

Variațiile hormonale. Hormonii sexuali feminini, cum este estrogenul, progesteronul și prolactina, pot intensifica reacția sistemului imunitar la o infecție, determinând în cele din urmă apariția unei afecțiuni autoimune.

Stresul. Stresul puternic poate afecta capacitatea cortizolului de a controla inflamația. Femeile percep experiențele stresante diferit de bărbați, astfel că stresul major poate determina apariția tulburărilor autoimune în cazul acestora.

Predispoziția genetică. Oamenii de știință sunt de părere că răspunsul hiperactiv al sistemului imunitar este asociat cu mutații ale cromozomilor X. Întrucât femeile au doi cromozomi X, acest lucru ar putea explica incidența mai mare de boli autoimune în rândul acestora, în comparație cu bărbații.

#5 Bacteriile intestinale au un rol esențial pentru un sistem imunitar sănătos

Corpul uman găzduiește miliarde de bacterii. Bacteriile din tractul gastrointestinal contribuie activ la digestie și la sinteza vitaminelor B și K. Cercetările arată că bacteriile intestinale ajută și la funcționarea optimă a  sistemul nostru imunitar, menținând-ne astfel sănătoși.

Spre exemplu, bacteriile bune împiedică bacteriile patogene (cauzatoare de boli) să prindă rădăcini în țesuturile noastre epiteliale și mucoase. De asemenea, aceste bacterii intestinale antrenează sistemul imunitar să distingă mai bine agenții patogeni, care cauzează boli față de antigenii inofensivi, care pot ajuta la prevenirea dezvoltării alergiilor.

În plus, multe bacterii din intestin produc anticorpi esențiali pentru repararea leziunilor interne. De aceea, una dintre cele mai bune metode de a susține sistemul imunitar este printr-o dietă bogată în probiotice naturale.

#6 Celulele albe reprezintă doar un mic procent din compoziția sângelui

Sistemul imunitar funcționează în mod constant pentru a te proteja de agenții patogeni care cauzează infecții. Din acest motiv, te-ai putea aștepta ca celulele albe să constituie o mare parte din compoziția sângelui.

Însă realitatea este că globulele albe reprezintă doar 1% din celulele regăsite în cei 5 litri de sânge din corpul unui adult.

Totuși, acestea sunt mai mult decât suficiente pentru a susține activitatea sistemului imunitar. În fiecare microlitru de sânge, există între 5.000 și 10.000 de celule albe.

Vrei să-ți întărești sistemul imunitar pe termen lung? Suferi din cauza  imunității scăzute și cauți un supliment pentru a întări imunitatea atât pentru adulți, cât și pentru copii?

Fă cunoștință cu formula BIO cu cea mai mare concentrație de colostru bovin din piață: Colostrum! Colostrum este un probiotic 100% natural, de proveniență controlată, care acționează eficient datorită minunatelor proprietăților ale colostrului bovin, bogat în anticorpi, enzime și factori de creștere esențiali pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Încearcă și bucură-te de efectele celui mai puternic susținător al sistemului imunitar natural, disponibil în magazinul online NaturaStudio!