Ce este tămâia sau Boswellia Serrata?

Boswellia, cunoscută și sub denumirea de tămâie indiană, este un extract din plante ce provine din arborele Boswellia Serrata. Rășina obținută din extractul de Boswellia a fost folosită de secole în medicina populară din Asia și Africa. Boswellia Serrata este disponibilă sub formă de rășină, pastile sau cremă.

Ce conține însă tămâia de este atât de eficientă? Printre compușii valoroși extrași din arborele de Boswellia pe care cercetătorii i-au identificat, există multe substanțe benefice, dar se remarcă terpenele și acizii boswellici, substanțe puternic antiinflamatoare, care protejează celulele sănătoase.

Terpenele sunt substanțe naturale cu un miros puternic, care se regăsesc în anumite plante, inclusiv unele asociate cu proprietăți antioxidante, cum ar fi eucaliptul, busuiocul, menta și citricele. Terpenele joacă un rol vital în protejarea plantelor care le conțin, deoarece aroma lor puternică poate lupta împotriva insectelor parazite, poate apăra plantele împotriva agresiunilor din mediul exterior și poate acționa în procesele chimice importante. În corpul uman, terpenele pot face același lucru, reducând sau chiar anulând daunele provocate de radicalii liberi și prelungind sănătatea.

Alți compuși chimici au fost identificați în Boswellia și aceștia reduc în mod natural procesul inflamator. Deși funcționează în mod similar cu medicamentele anti-durere, mai precis antiinflamatoarele nestroidiene (fenilbutazona, indometacinul etc.), mecanismele exacte de acțiune ale substanțelor pe care le conține tămâia sunt foarte diferite, deoarece țintesc alte enzime inflamatorii față de medicamentele clasice. Mai mult decât atât, suplimentele cu tămâie nu au efecte secundare nocive asupra stomacului și intestinului.

Cum acționează tămâia sau extractul de Boswellia Serrata

1. Tămâia ameliorează durerea de articulații provocată de artrită reumatoidă și osteoartrita

Un studiu publicat în Natural Medicines Comprehensive Database a arătat că extractul de Boswellia Serrata ajută la reducerea durerii, reduce și inhibă umflarea articulațiilor și/sau tulburările de mișcare la persoanele cu artrită sau osteoartrită (o afecțiune comună, cronică, progresivă, scheletică, degenerativă, care afectează în mod obișnuit articulația genunchiului), cât și alte afecțiuni care duc la inflamarea și durerea de articulații.

Unii pacienți au beneficiat de o reducere a simtomelor artritei cu până la 67%, comparabil cu efectul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și o reducere cu 35% a inflamației. Rezultatele au demonstrat capacitatea extractului de tămâie ca potențial tratament natural pentru artrită.

Un alt studiu publicat în Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology a arătat că extractul de tămâie este extrem de util în cazul osteoartritei genunchiului, că reduce semnificativ durerea de genunchi, umflarea genunchilor, durerile din timpul mersului pe jos, precum și îmbunătățește flexibilitatea. Față de alte remedii naturiste care își fac efectul în săptămâni, Boswellia sau extractul din tămâie acționează rapid, reușind să reducă durerea și să îmbunătățească considerabil funcțiile articulațiilor chiar și în șapte zile.

2. Tămâia reduce inflamațiile din organism

Datorită acțiunii sale antiinflamatorii, Boswellia este eficientă în tratarea bolilor inflamatorii intestinale, inclusiv a bolii Crohn și a colitei ulcerative. Studiile sugerează, de asemenea, că extractul din tămâie poate îmbunătăți sănătatea gastrointestinală prin menținerea procesului imunitar din mucoasa tractului digestiv, oferind protecție antioxidantă. Într-un studiu care a comparat efectul extractului de Boswellia cu un medicament clasic antiinflamator, această planta medicinală a avut același efect ca și medicamentul în gestionarea bolii Crohn. În alte studii, pâna la 82% dintre pacienții cu colită ulcerativă care au luat Boswellia au intrat in remisie.

3. Tămâia ameliorează problemele sistemului respirator

Tămâia a fost folosită dintotdeauna, în mod tradițional, pentru a trata afecțiunile sistemului respirator, precum tusea, bronșita sau tulburările de respirație. Mai nou, studiile au arătat că acizii boswellici din tămâie pot îmbunătăți dramatic simptomele astmului, deoarece acționează prin inhibarea proceselor inflamatorii din organism care provoacă această afecțiune. Studiile efectuate de cercetători au semnalat îmbunătățirea semnificativă a stării pacienților, extractul de tămâie ameliorând dificultatea de respirație și reducând în mod considerabil numărul crizelor astmatice.

4. Extractul din tămâie inhibă creșterea tumorilor

Alte studii recente au arătat că acidul boswellic par să acționeze în mai multe moduri care pot inhiba creșterea tumorilor maligne. Acestea previne anumite modificări aduse ADN-ului și poate induce apoptoza (moartea celulară) celulelor canceroase.

Și alți compuși din Boswellia serata au demonstrat proprietăți antitumorale, precum ar fi triterpenoidele. Un număr de studii efectuate pe culturi celulare au arătat că suplimentarea cu extract de Boswellia:

  • încetinește creșterea tumorilor agresive în cazul cancerului de sân,
  • suprimă progresia cancerului pancreatic și a metastazelor,
  • inhibă dezvoltarea tumorilor de prostată,
  • stopează expansiunea și induce moartea celulelor canceroase ale vezicii urinare.
  • reduce edemul cerebral la pacienții cu tumori cerebrale apărute în urma radioterapiei.

Multe studii despre beneficiile extrasului de tămâie sunt în derulare, însă nu întâmplător extractul de tămâie este unul dintre principalii compuși ai formulei Renartro, aliatul natural pentru durerile de articulații! Tămâia, în combinație cu smirna și colostrul bovin își potențează reciproc efectul antiinflamator și elimină durerea, dar și rigiditatea articulațiilor, redându-le flexibilitatea în mod rapid și eficient. Uită de durere și încearcă formula brevetată Renarthro pentru articulații sănătoase!

Surse studii clinice:

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/indian-frankincense.php

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711307002917?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X12002857?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711304701890?via%3Dihub

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0115-z

https://www.researchgate.net/publication/12466811_Randomized_double_blind_trial_of_an_Ayurvedic_plant_derived_formulation_for_treatment_of_rheumatoid_arthritis

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711314000750?via%3Dihub

https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2001-10708

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28275295

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9810030

https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0035-1556201

https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-129

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.25966

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1098882316301253?via%3Dihub