Tămâia si Smirna sunt ingredientele de bază din compozitia formulei Renarthro®

Două dintre ingredientele de bază din compoziția formulei Renarthro sunt tămâia și smirna. De asemenea, acestea sunt două din cele trei daruri pe care Magii le-au adus la nașterea lui Iisus din Nazaret.

Tămâia

S-ar putea ca Boswellia serrata să nu îți spună mai nimic, însă de tămâie ai auzit, cu siguranță. Tămâia este o rășină prețioasă a arborelui Boswellia serrata, originar din India, folosită cel mai des în scopuri terapeutice. De asemenea, este un remediu tradițional în medicina Ayurveda, care reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene provenit din textele sacre ale Vedelor.

Ce nu mai știai despre tămâie este poate și faptul că are puternice proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antitumorale, acestea fiind confirmate prin studii de specialitate care au confirmat faptul că tămâia poate stopa creșterea tumorilor. Extractul de tămâie a fost utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii încă din cele mai vechi timpuri, însă beneficiile sale asupra sănătății au fost cunoscute recent în Europa.

Tămâia conține acizi boswelici cu puternice proprietăți antiinflamatorii, care o recomandă în tratarea, fără reacții adverse, a bolilor inflamatorii interstinale, dar și în cazul altor afecțiuni precum artrita reumatoidă, dermatita atopică, bronșita, laringita sau astmul bronșic. Acești acizi protejează și articulațiile și nu favorizează apariția ulcerului.

Aplicată extern, crema de tămâie este cunoscută în medicina populară ca având darul de a lua cu mâna durerea reumatică. De fapt, durerile dispar în 24-48 de ore, iar rigiditatea articulară se diminuează considerabil.

În concluzie, tămâia nu este doar un simbol al ceremoniilor religioase, așa cum ar putea spune mulți, ci și un remediu naturist, datorită numeroaselor sale proprietăți.

Smirna

Smirna este, de asemenea, o rășină obținută din arbuști și arbori ai speciei Commiphora myrrha, din familia Burseraceae, cunoscute pentru ramurile ceruite și spinii mari, care cresc în zonele deșertice ale Peninsulei Arabice și pe coasta de est a Africii. La fel ca și tămâia, smirna a fost folosită în ritualuri religioase încă din cele mai vechi timpuri, iar tămăduitorii acelor vremuri au descoperit că mireasma deosebită pe care această rășină o răspândește are puteri vindecătoare.

În mod tradițional, smirna a fost recomandată în tratamentul artritei, pentru îmbunătățirea circulației sau calmarea tulburărilor digestive. De asemenea, smirna a mai fost folosită pentru infecții respiratorii, lepră, febră, răceli și gingii slăbite.

Însă, oamenii de știință au continuat să studieze această rășină cu gust amar și au ajuns la concluzia că întărește sistemul imunitar și stimulează producția de celule albe din sânge. De asemenea, smirna mai este apreciată și pentru proprietățile antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii. Mai mult decât atât, este un antioxidant puternic, iar în medicina modernă este utilizată și pentru tratarea cancerului și a tumorilor.