Afecţiunile cardiace, carcinomul, bolile pulmonare cronice, boala Alzheimer, pneumonia şi gripa sunt toate legate de această enzimă produsă de organismul nostru.  Această enzimă se numeşte enzima 5-lipoxigenază (întâlnită şi sub denumirea de „enzima 5-LOX”), care, atunci când este produsă de către organism în cantităţi excesive, dă naştere unui întreg lanţ de reacţii inflamatorii periculoase.

În mod ironic, aceast tip de reacție inflamatorie sistemică cauzată de enzima 5-lipoxigenază este cel care ne-a protejat strămoșii împotriva bolilor infecțioase. Întrucât aceste boli au fost eradicate, reacția anti-inflamatorie a enzimei 5-lipoxigenază nu numai că a devenit inutilă, ci a devenit chiar mortală. În ultimul timp, oamenii de știință au acordat o importanţă deosebită aceastei enzime datorită rolului său în apariția artritei, a astmului și a bolii Crohn, motiv pentru care industria farmaceutică şi-a propus să dezvolte un medicament sigur pentru a atenua efectul acestei enzime. Însă, „inhibitorii enzimei 5-LOX” disponibili în prezent nu sunt suficient de siguri pentru a fi administraţi fără o supraveghere medicală. Din fericire, există diverse produse alimentare și plante care împiedică, în mod eficient, efectul enzimei 5-lipoxigenază.

Cum poate avea surplusul de enzimă 5-lipoxigenază un efect dăunător asupra sănătății?

Organismul nostru generează cantități excesive de acid arahidonic ca urmare a îmbătrânirii și/sau a unei diete nesănătoase. Pentru a neutraliza acidul arahidonic, organismul nostru produce cantități crescute de enzimă 5-lipoxigenază (5-LOX). Valorile crescute ale enzimei 5-LOX și valorile finale în urma scăderii cantităţii de acid arachidonic sunt strâns legate de bolile specifice vârstei mijlocii cât şi celor legate de vârsta înaintată.

Enzima 5-lipoxygenază stimulează producerea de molecule pro-inflamatorii în organism, numite leucotriene. Au fost publicate sute de studii științifice care au demonstrat legătura dintre leucotriene și apariția bolilor cardiovasculare, a carcinomului, a artritei și bolilor respiratorii, cum ar fi astmul bronșic și boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Aceste molecule sunt legate de boala Alzheimer, de bolile inflamatorii intestinale și de osteoporoză.

Prin adoptarea unor scheme de diete mai sănătoase, nivelul enzimei 5-lipoxigenază scade, chiar dacă suprimarea optimă a enzimei 5-LOX și efectelor sale dăunătoare asociate cu alimentația tipică occidentală pot constitui o adevărată provocare. Din fericire, extractul de tămâie s-a dovedit un inhibitor eficient împotriva acestei enzime.

Cum poate fi prevenită producerea excesivă de enzima

5-lipoxigenază

Civilizaţiile antice au utilizat, timp de milenii întregi, tămâia și rășina de smirnă atât ca sursă de parfumuri plăcute cât și ca tratamente împotriva reumatismului, herpesului și tulburărilor gastrointestinale.

În studiile moderne, valoarea medicamentoasă  a tămâiei a primit recunoaştere odată cu descoperirea acizilor boswellici din această rășină. Acidul 3-acetil-11-ceto-beta-boswellic (AKBA) s-a dovedit a fi cel mai eficient în inhibarea enzimei 5-lipoxigenaza și în prevenirea producerii leucotrienelor pro-inflamatorii. Unele experimente pe animale au confirmat că extractul de tămâie are un puternic efect antiinflamator, în special în atenuarea inflamației articulare la cazurile de artrită.

Studiile inițiale asupra oamenilor au dat rezultate similare, confirmând astfel utilizarea tradițională a tămâiei. Extractul de tămâie s-a dovedit a fi eficient la pacienții suferinzi de artrită reumatoidă, boala Crohn, colita ulcerativă și astm. Utilizarea tămâiei de-a lungul mileniilor nu a fost niciodată legată de producerea de efecte secundare semnificative. Studii recente de toxicologie și siguranță au confirmat că extractul de tămâie are un nivel mare de siguranță, atât în aplicațiile externe, cât și în cele interne.

Renarthro - o formulă combinată de extracte de tămâie și smirnă plus colostru

Dr. Zdravko  Mauko,  de la compania croată Farmavita a dezvoltat Renarthro, un produs care conține extract de tămâie, extract de smirnă și colostru. În  studiile de  laborator s-a constatat că extractul de smirnă previne efectul enzimelor cu efect degradant asupra cartilagiilor (hialuronidază, colagenază). De asemenea, s-a confirmat că adăugarea de extract de smirnă mărește efectul celorlalte plante de 20 de ori. Alte studii de laborator au arătat că peptidele PRP găsite în lapte îmbunătățesc efectul celorlalte ingrediente de câteva ori. Inovația protejată prin brevet oferită de Farmavita constă în faptul că îmbinarea acestor trei ingrediente formează o combinaţie unică, care este de câteva ori mai eficace decât componentele individuale.

Protejarea inimii și a vaselor de sânge

Rolul proceselor inflamatorii în corpul nostru după apariția aterosclerozei (îngroșarea vaselor de sânge și a congestiei) este cunoscut de peste 20 de ani. În 1991, s-a descoperit că unul dintre factorii de ateroscleroză este o moleculă produsă în urma unui proces care începe cu efectul enzimei 5-lipoxigenază. Astfel, timp de peste 10 ani, s-a încercat izolarea inhibitorilor de enzimă 5-LOX care ar putea împiedica sau chiar inversa îmbătrânirea sistemului cardiovascular. Extractul de tămâie se dovedeşte a fi unul dintre cei mai buni inhibitori naturali de enzimă 5-LOX în cazul apariției aterosclerozei.

Extractul de tămâie are multiple efecte complementare asupra țesutului vascular întrucât influenţeată puternic fixarea radicalilor liberi. De asemenea, extractul scade colesterolul total cu până la 48% și creşte «colesterolul bun» (HDL) cu până la 30%. Însă ceea ce îi interesează cel mai mult pe cardiologi este efectul extractului de tămâie asupra inhibării enzimei 5-lipoxigenază și asupra altor factori inflamatori. În cazul endoteliului capilar uman, extractul de tămâie are un efect semnificativ asupra prevenirii deteriorării pereților vaselor de sânge ca urmare a aterosclerozei. Se estimează că extractul  de tămâie are un efect pozitiv asupra a 113 gene implicate în apariția inflamației vasculare.

Extractele bogate în AKBA, principalul agent bioactiv din tămâie, au demonstrat o reducere cu 50% a leziunilor provocate de către ateroscleroză şi, de asemenea, o reducere substanţială a activităţii mai multor factori de coagulare a sângelui. Un efect similar este atribuit gugulsteronilor găsiți în extractul de smirnă.

Neuroprotecția și sănătatea creierului

S-a descoperit că unul dintre componenţii tămâiei este un potențial stimulent al sistemului receptorilor creierului denumit TRPV3, care este responsabil pentru reglarea anxietății și care are un efect similar cu antidepresivele.

Una dintre principalele componente ale tămâiei obținute din copacii Boswellia Carterii, numită stimsoacetat, inhibă mediatorii inflamației din țesutul cerebral - un efect cu o semnificativă speranță în tratamentul afectării țesutului cerebral. Reacțiile cerebrale inflamatorii periculoase pot provoca leziuni asupra țesutului cerebral în doar câteva ore, provocând deficiențe neurologice pe termen lung.

Stimsoacetatul acționează în special ca un inhibitor al degenerării celulelor cerebrale în hipocampus, regiunea creierului responsabilă de memorie. Acest efect a fost confirmat de studiile făcute pe animale. Șobolanii de laborator, cărora li s-a dat o substanță care provoacă pierderea memoriei, asociată cu extract de tămâie, au avut rezultate semnificativ mai bune în ceea ce privește orientarea spațială și testele de învățare în comparație cu animalele cărora nu li s-a administrat extract de tămâie. Rezultate similare s-au obținut la animalele cărora nu li s-a administrat substanţa de inducere a pierderii memoriei. Extractele obținute din Boswellia papyrifera, una din cele 5 specii de Boswellia utilizate în producția  de rășină de tămâie parfumată, au fost testate pe șobolani și pe animale cu o orientare spațială mai bună şi aceste extracte le-au ajutat să găsească mai rapid drumul într-un labirint.

Protejarea împotriva cancerului

Efectul acidului boswellic, unul din componentele principale ale tămâie, se obţine prin mai multe mecanisme care împiedică proliferarea (răspândirea) celulelor canceroase. AKBA provoacă apoptoza, adică moartea celulară programată, prin afectarea așa-numitului „receptor de deces” de pe suprafața celulară și provocând „sinuciderea” celulei canceroase.  De asemenea,  acidul Boswellic blochează comunicarea intercelulară între celulele carcinomului responsabile de multiplicarea celulelor. În plus, AKBA împiedică creșterea tumorii prin inhibarea factorului de creștere endotelial vascular utilizat de celule pentru dezvoltarea noilor vase de sânge necesare sistemului vascular (VEGF).

Recent, s-a descoperit că AKBA poate fi eficient şi în cazul inhibării receptorului celular de tip CXCR4, utilizat de celulele carcinomului pentru a provoca metastaze și considerat cauza morții de cancer în 90% dintre cazuri. Până în prezent, extractele de tămâie au arătat rezultate promițătoare și în ceea ce privește reducerea creșterii numărului de celule maligne, reducerea multiplicării carcinomului, a metastazelor prostatei, vezicii urinare, colului uterin, intestinelor, precum și a mielomului multiplu și a cancerului de măduvă osoasă.

Extractul de tămâie reduce durerea produsă de artrită

Studii anterioare asupra extractului de tămâie au inclus și unele ingrediente cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii, cum ar fi ashwagandha („Withania somnifera”), turmericul („Curcuma longa”) și zincul. Într-un  astfel de studiu, unui număr de 42 de pacienți li s-a administrat combinații ale acestor substanțe nutritive sau placebo timp de trei luni. Segmentul de pacienţi care a primit această combinație a semnalat o reducere semnificativă a durerii și un grad mai mare de mobilitate articulară, spre deosebire de segmentul de pacienţi care a primit substanţe placebo.

Un alt studiu similar, care a urmărit evoluţia indicelui osteoartritei WOMAC, a demonstrat o reducere substanțială a acestui indice, precum și ameliorarea durerii și reducerea gradului de imobilitate. Nu s-au observat efecte secundare semnificative în nici unul dintre studii.

Studii mai recente au fost efectuate exclusiv numai cu extract de tămâie, respectiv cu o doză zilnică de până la 3600 mg în paralel cu administrarea de tratament placebo. Din nou, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a tuturor parametrilor, incluzând reducerea durerii articulare, îmbunătăţirea articulațiilor umflate, îmbunătăţirea mobilităţii articulațiilor și creșterea potenţialului de deplasare în timpul mersului.

În anul 2008 a fost efectuat un studiu de administrare a unui extract de tămâie cu concentraţie de 30% acid AKBA pe un număr de 70 de pacienți care sufereau de osteoartrită. Unii pacienții au primit câte o doză de extract de 100 mg/zi, alţii câte o doză de extract de 250 mg/zi iar alţii au primit un placebo timp de 90 de zile. Spre deosebire de cei cu placebo, ambele segmente care au primit extractul, au prezentat o îmbunătățire clinică și semnificativă, din punct de vedere statistic, al indicelui de durere și a funcției fizice. Există și alte caracteristici ale acestui studiu care sunt demne de remarcat. În primul rând, pe probele de fluid s-a înregistrat o reducere semnificativă a MMP-3 (matricea metaloproteinazei-3), care este o enzimă ce provoacă procese inflamatorii și de degradare a cartilagiilor în bolile de osteoartrită. În al doilea rând, încă din ziua a şaptea a studiului de 90 de zile, ameliorarea durerii și creșterea mobilității au fost clar vizibile. În anul 2010, un studiu similar realizat cu extracte de tămâie, a produs efecte similare.

Alte metode de atenuare a efectului enzimei 5-LOX

Dieta tipică occidentală abundă în acizi grași Omega-6, acizi grași saturați, carbohidrați rafinați și acid arahidonic. Consumul excesiv de astfel de alimente și consumul insuficient de alimente bogate în acizi grași Omega-3 contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea bolilor sistemice inflamatorii cronice.

Cei care sunt atenți la sănătatea lor folosesc substanțe nutritive cum ar fi uleiul de pește sau turmericul care scad activitatea enzimei 5-lipoxigenază din organism. Efectul acestora asupra eliminării enzimei 5-LOX reprezintă o dovadă parțială a numeroaselor beneficii oferite de către aceste elemente nutritive.

Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, producția excesivă de enzima 5-LOX necesită metode de suprimare mai eficiente. Preparatele din plante cu extract de tămâie, combinate cu obiceiuri alimentare mai sănătoase, oferă o metodă naturală eficientă de inhibare selectivă a enzimei 5-LOX.

Concluzie

Excesul de enzimă 5-lipoxigenază provoacă producerea de molecule pro- inflamatorii, incluzând leucotrienele. Procesele inflamatorii din organism, induse de enzima 5-lipoxygenază, sunt legate de șapte din zece cele mai frecvente cauze de deces în SUA, inclusiv cancerul și bolile cardiace.

În prezent, există un număr redus de produse medicale sigure care să inhibe enzima 5-LOX; în plus, acestea trebuie administrate sub supravegherea unui medic. Din fericire, recent, au fost descoperiți inhibitorii naturali împotriva enzimei 5-LOX care reduc, în mod eficient, activitatea acestei enzime. După cum reiese din multele surse de informații convingătoare, componentele din tămâie blochează reacțiile inflamatorii cauzate de enzima 5-LOX, enzima care accelerează apariția numeroaselor boli ce provoacă îmbătrânirea.

Toți cei care doresc să prevină efectul nociv al acestei enzime și să-și prelungească viața sănătos ar trebui să adopte o dietă antiinflamatoare cu utilizarea redusă sau integral eliminată a cărnii roșii, a organelor comestibile, a cârnaților, zahărului și alimentelor cu conţinut glicemic ridicat. În selectarea grăsimilor și uleiurile alimentare, ar trebui preferate cele cu conținut ridicat de grăsimi Omega-3 nesaturate (ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, ulei de in, ulei de semințe de dovleac și ulei de pește). De asemenea, recomandăm o capsulă de Renarthro zilnic, ca şi supliment în dieta anti-inflamatorie.