Bebelușii, copiii mici și copiii de vârstă preșcolară au aproximativ șapte până la opt răceli pe an. Și în timpul perioadei de școlarizare, au o medie de cinci până la șase episoade de răceală sau gripă pe an. Adolescenții ajung, în sfârșit, la nivelul adulților, care se “bucură” de patru răceli pe an.

Și în plus față de răceli, copiii mai au și minunatele episoade de probleme digestive cu scaun moale, cu sau fără vărsături, de două până la trei ori pe an. Unii copii au tendința de a face febră mare în caz de răceală, în timp ce alții prezintă o sensibilitate a sistemului digestiv și dezvoltă mai ușor enteroviroze.

Principalul motiv pentru care un copil răcește este expunerea în permanență la tot mai mulți viruși noi. Virușii sunt peste tot, indiferent cât de mult se dezinfectează sau se curăță o locuință. Există cel puțin 200 de virusuri de răceală care suferă mutații permanente, devenind mai rezistente la medicamente.

Corpul oricărui copil fără probleme grave de sănătate iși va construi apărarea împotriva acestor viruși - sau imunitatea - atunci când va fi expus la aceștia, însă acest lucru necesită timp. Este nevoie de mulți ani pentru a crea o imunitate de fier.

Copilul tău va fi mai expus și mai predispus la răceali și viroze dacă merge în colectivitate (la creșă, la grădiniță, la școală). Frații și surorile mai mari sunt, de asemenea, niște purtători pasivi care pot aduce acasă viruși noi.

Răcelile sunt mai frecvente în familiile mari, deoarece virusul atacă pe rând, toți membrii familiei. Episoadele de gripă și răceală se înmulțesc în timpul iernii nu din cauza frigului, ci pentru că oamenii tind să petreacă mai mult timp în zone aglomerate în interior, unde se respiră un aer recirculat. Fumatul în casă crește, de asemenea, sensibilitatea copilului la răceală.

Primele cinci zile ale unei viroze sunt cele mai grele, dar simptomele pot dura de la două până la trei săptămâni. Durata medie a episoadelor de tuse ce însoțesc o răceală este de 18 zile.

Din păcate nu există medicamente care să vindece instantaneu răcelile recurente sau virozele. Antibioticele nu sunt utile dacă copilul tău nu dezvoltă complicații cum ar fi otita, infecții ale sinusurilor sau pneumonie. Așadar, ce poate face un părinte pentru a reduce pe cât posibil episoadele de gripă și răceală?

Igiena in combaterea racelii

Spălatul pe mâini în mod regulat reduce în mod dramatic expunerea la diferite afecțiuni respiratorii și gastro-intestinale, astfel încât este necesar ca toți copiii să aibă obiceiul de a se spăla pe mâini (sau de a folosi un dezinfectant) atunci când părăsesc grădinița, școala sau creșa, după ce se joacă și înainte de a mânca. Învățați-i pe copii să se spele pe mâni corect, cu săpun, pentru 15-20 de secunde și să se clătească temeinic.

Studiile arată că mișcarea moderată, efectuată în mod regulat poate reduce numărul episoadelor de răceală și gripă care apar pe parcursul unui an cu 25-50%. Cercetările au indicat posibilitatea stimulării circulației celulelor care combat infecțiile. Majoritatea medicilor pediatri recomandă petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, mersul pe jos și joaca pentru toți copiii, ca și mijloc de creștere a imunității copiilor, de la vârste fragede.

De asemenea, asigură-te că cei mici merg la culcare devreme. Somnul insuficient aproape dublează riscul de a contacta o răceală sau o gripă. Majoritatea copiilor au nevoie de aproximativ 14 ore de somn pe zi; iar copiii preșcolari au nevoie de 11-13 ore de somn.

Virușii purtători de gripă și raceală intră în corp prin nas, ochi și gură, așadar copiii trebuie învățați de mici să evite să își atingă fața, mai ales când au mâinile murdare. Bineînțeles că acest lucru poate fi foarte dificil sau chiar imposibil de realizat în cazul copiilor mici, însă spălarea pe mâni in momentele strategice pe care le-am enumerat mai sus este cu atât mai importantă. Pe cât posibil, copiii nu ar trebui să împărtășească vreodată același pahar, pai sau periuță de dinți.

Mesele bogate în fructe și legume pline de culoare vor ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar al copiilor. Caută alimente bogate în vitamina C (broccoli, căpșuni și portocale) și vitamina D (ton, lapte și cereale). Consumul de iaurt cu culturi active (probiotice) poate, de asemenea, ajuta la construirea sistemului de apărare al organismului pe termen lung.

Din păcate, chiar dacă se respectă cu sfințenie indicațiile de mai sus oferite de medicii pediatri, nu înseamnă că un copil nu se va mai îmbolnăvi. De aceea, Academia Americana de Pediatrie recomandă imunizarea sezonieră, adică de 2 ori pe an, pentru toți copii mai mari de 6 luni. 

Până recent, modul în care se făcea imunizarea era prin administrarea vaccinului antigripal, însă studii recente au demonstrat că suplimentarea cu remediul natural colostru este de 3 ori mai eficientă decât imunizarea prin vaccinare! De asemenea , experiența suplimentăriii cu colostru este mult mai plăcută sau lipsită de stres pentru că puțini sunt cei cărora nu le este frică de injecții.

Colostrul bovin este cel mai puternic aliat al sistemului imunitar și unul dintre puținele suplimente naturale ale cărui beneficii sunt testate de întreaga comunitate științifică. Zeci de studii clinice sunt încă în desfășurare, însă beneficiile sale dovedite sunt că ajută la creșterea sistemului imunitar la copii și adulți, reduce inflamațiile, menține sănătatea gastro-intestinală, crește performanțele sportive.

Colostrul stimulează și un factor de activare a cunoscut sub numele de GcMAF, derivat dintr-o proteină care “leagă” vitamina D. GcMAF este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar în corpul uman. O creștere a proteinei GcMAF este asociată cu repararea țesutului deteriorat în urma traumelor, agenților patogeni, inhibând chiar dezvoltarea cancerului, conform unui studiu clinic din 2013. Colostrul bovin crește producția naturală deGcMAF a organismului și are efecte pozitive în cazul pacienților care suferă de oboseală cronică și diferite infecții.

Colostrum conține cea mai concentrată formulă naturală de colostru bovin, îmbogățită cu vitamina C pentru a ajuta organismul în prevenția, tratarea și recuperarea după afecțiuni ale sistemului respirator sau digestiv. Se poate lua de către întreaga familie și este indicat copiilor cu vârste mai mari de 6 luni, care nu prezintă intoleranță la lactoză.

Studiile au indicat faptul că beneficiile suplimentării cu colostru apar după 6 săptămâni, așadar imunizarea este recomandată pentru o perioadă neîntreruptă de 2 luni, de 2 ori pe an, în perioada toamnă-iarnă și primăvara.

Comandă pachetul special Colostrum și bucură-te de fiecare etapă din viața copiilor tăi și a familiei tale, cu răceli cât mai puține și cu recuperare rapidă!

Surse studii clinice:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812199/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26168499