Ciupercile Codyceps sunt colectate, uscate și utilizate în medicina tradițională chineză de secole, pentru a trata oboseala, boala, afecțiunile renale și pentru a îmbunătăți viața sexuală.

Din cele peste 400 de specii de Cordyceps descoperite, două au devenit punctul central al cercetării în domeniul sănătății: ”Cordyceps sinensis” și ”Cordyceps militaris”.

Cordyceps este un compus 100% natural. Acțiunea sa are loc pe mai multe niveluri organice, sistemice și funcționale. Normalizarea funcției hepatice și a influxului nervos sunt doar câteva dintre efectele benefice ale acestuia. Iată însă câteva beneficii care au fost demonstrate științific.

1. Cordyceps stimulează performanța sportivă

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că această ciupercă poate mări producția de adenozin trifosfat, care este un element esențial în furnizarea de energie mușchilor. Acest lucru poate îmbunătăți modul în care organismul utilizează oxigenul, în special în timpul exercițiilor fizice.

În cadrul unor studii, cercetătorii au testat capacitatea de efort la 30 de adulți sănătoși, folosind o bicicletă staționară. Participanții au primit fie 3 grame dintr-o tulpină de Cordyceps, fie o pastilă placebo, zilnic, timp de șase săptămâni.

Rezultatele au arătat faptul că VO2 max (nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în regim de efort maximal) a crescut cu 7% în cazul celor care au luat Cordyceps, în timp ce participanții cărora li s-a administrat pilula placebo nu au prezentat nicio schimbare.

2. Cordyceps și proprietățile sale anti-îmbătrânire

În Asia, persoanele în vârstă au folosit, în mod tradițional, Cordyceps pentru a reduce oboseala, pentru a-și întări organismul și pentru a îmbunătăți viața sexuală. Însă, Cercetăorii însă, sunt de părere că proprietățile sale anti-îmbătrânire, pe care le are ciuperca, se datorează conținutului său bogat în antioxidanți.

Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva leziunilor celulare, neutralizând radicalii liberi, care pot contribui la îmbolnăvire și îmbătrânire. Alte studii în acest sens au evidențiat că în cazul cobailorcare au primit Cordyceps, aceștia au trăit mai mult cu câteva luni față de cei a căror alimentație nu a conținut Cordyceps. De asemenea, s-a observat că a extins viața muștelor de fructe, ceea ce susține în continuare convingerea că are beneficii anti-îmbătrânire.

3. Efectele anti-tumorale ale ciupercii Cordyceps

Potențialul Cordyceps de a încetini creșterea tumorilor a generat un interes semnificativ în ultimii ani. De asemenea, aceste ciuperci au capacitatea de a exercita, în mai multe moduri, efecte anti-tumorale.

În urma unor studii efectuate în laborator sau pe animale, s-a ajuns la concluzia că planta poate inhiba creșterea numărului de celule canceroase umane, incluzând cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancer de piele și cancer de ficat. De asemenea, studiile efectuate pe cobai au scos la iveală efectele anti-tumorale asupra limfomului, melanomului și cancerului pulmonar.

Cordyceps poate combate, de asemenea, efectele secundare asociate cu multe forme de terapie pentru cancer. Una dintre aceste reacții adverse este leucopenia. Leucopenia nu este leucemie, ci o afecțiune în care numărul de celule albe din sânge (leucocite) scade, fapt ce scade capacitatea naturală de aparare a organismului și sporește riscul de infectare. Un studiu a testat efectele Cordyceps asupra cobailor care au dezvoltat leucopenie după radioterapie și chimioterapie cu un medicament des utilizat în acest sens. Suplimentarea cu Cordyceps a reușit să inhibe dezvoltarea leucopeniei și să inverseze efectele. Aceste rezultate sugerează că ciupercile pot ajuta la reducerea complicațiilor asociate cu unele tratamente pentru cancer.

4. Cordyceps, adjuvant în cazul diabetului de tip 2

Diabetul este o boală care se manifestă prin incapacitatea organismului de a răspunde la insulină, hormonul care în mod normal transportă glucoza în celule, pentru a furniza energie.

Atunci când corpul nu produce suficientă insulină sau nu răspunde bine la aceasta, glucoza nu poate intra în celule, astfel încât rămâne în sânge. În timp, o cantitatea prea mare de glucoză în sânge poate provoca probleme grave de sănătate.

Prin urmare, este important ca persoanele cu diabet zaharat să se asigure că își monitorizează și controlează nivelul de zahăr în sânge.

Ciupercile Cordyceps au proprietatea de a menține un nivel normal al zahărului în sânge, imitând practic acțiunea insulinei și reușind să scadă un nivel glicemic prea înalt. În acest sens, Cordyceps conține un tip special de zahăr care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat. De asemenea, este suficient de puternică pentru a menține un nivel de zahăr în sânge normal, într-un interval sănătos, prin imitarea acțiunii insulinei.

5. Beneficiile Cordyceps pentru sănătatea inimii

În ceea ce privește cercetările efectelor pe care Cordyceps le are asupra sănătății inimii, beneficiile acestei ciuperci devin din ce în ce mai evidente. Cordyceps este aprobat în China pentru tratamentul aritmiei, o afecțiune în care bătăile inimii sunt prea lente, prea rapide sau neregulate.

În urma studiilor s-a constatat că ciuperca este capabilă să reducă semnificativ leziunile cardiace la cobaii cu o boală renală cronică. Leziunile inimii cauzate de boala cronică de rinichi sunt considerate un motiv real de îngrijorare, doarece crește riscul de insuficiență cardiacă. Reducerea acestor riscuri poate ajuta la evitarea acestei afecțiuni. Cercetătorii au atribuit acest efect benefic conținutului de adenozină din Cordyceps. Adenozina este un compus natural care protejează inima.

Ciuperca mai poate avea, de asemenea, un efect benefic și asupra nivelurilor de colesterol. Studiile pe animale au arătat că este capabilă să scadă colesterolul "rău", cel care poate ridică semnificativ riscul apariției problemelor cardiace, deoarece duce la acumularea de colesterol în artere, dar și nivelul de trigliceride.

6. Cordyceps și efectul său antiinflamator

Cordyceps ajută la combaterea inflamațiilor din organism. Deși unele stări inflamatorii sunt bune, prea multe pot provoca boli, cum ar fi afecțiunile cardiace și cancerul. Cercetările au arătat că atunci când celulele umane sunt expuse la Cordyceps, proteinele speciale care pot spori inflamația în organism sunt suprimate. Datorită acestor efecte, cercetătorii sunt de părere că această ciupercă poate servi ca un supliment antiinflamator util sau chiar și ca medicament.

De fapt, Cordyceps, în testele efectuate, a redus inflamația de la nivelul căilor respiratorii în cazul cobailor, funcționând ca potențială terapie pentru astm. Un alt studiu a constatat, de asemenea, și o reducere a inflamației la nivelul pielii, demonstrând în continuare proprietățile sale antiinflamatorii.

7. Cordyceps, remediu naturist

Suplimentele și produsele care conțin extract de Cordyceps au devenit din ce în ce mai populare datorită beneficiilor pe care cercetătorii le-au descoperit pentru sănătate. Spre exemplu, Cordyceps sinesis sub formă de capsule poate fi găsită și în magazinul nostru online. Iar feedback-ul pozitiv se datorează faptul că oferă energie și îmbunătățește capacitatea de utilizare a oxigenului la nivel neuronal. În plus, Cordyceps are și acțiune imunostimulatoare pentru circulația sanguină cerebrală și renală.

Cine ar trebui să folosească Cordyceps? În primul rând, Cordyceps poate fi utilizat ca și supliment de persoanele care suferă de afecțiuni renale și urinare cronice, hepatită cronică și alte boli hepatice, cardiovasculare și neurologice.

Efectul său regenerativ este, de asemenea, util în patologii tumorale, benigne sau maligne. Persoanele diagnosticate cu sindrom astenic cronic, sindrom depresiv cronic, sindrom anxios sau vertiginos, insuficiență circulatorie vertebrobazilară cronică, insuficiență circulatorie cerebrală cronică au beneficii semnificative datorită efectului neurotrofic. Patologia tumorală malignă este influențată datorită acțiunii directe la nivelul celulelor leucocitare, care au capacitatea de a înlătura celulele maligne sau pe cele care au modificări la nivelul ADN-ului.

Cordyceps este benefic și în cazul afecțiunilor endocrine (tiroidita cronică autoimună, boala nodulară tiroidiană, hiperplazie tiroidiană difuză, hiperestrogenism, hiperfoliculinemie, hisutism).

Cordyceps se poate lua și de către persoane sănătoase, care doresc să neutralizeze efectele expunerii la factori de mediu agresivi, precum alergeni, agenți microbiologici (bacterii, viruși, paraziți etc), radioactivi, substanțe toxice chimice (hidrocarburi, materiale de constructii) etc.

Dacă ai o întrebare, nu ezita să ne suni sau să scrii! Echipa noastră îți stă la dispoziție cu sfaturi și detalii legate de toate produsele din magazinul Natura Studio!

Surse studii clinice:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28094746

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5236007/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27433838

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18803231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21061463

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564082/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26263965

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26141646

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26141646

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26115996

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423520

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775070/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775070/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15050427

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519550/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8874668

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371127/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12831777